Още с настъпването на пролетта започваме да мечтаем за прекрасните плажове на Гърция и небесносиньото море приканващо те с невероятната си чистота и обещаващо ни приятно разхлаждане.
Ако обаче начинът ти на хранене е базиран на растителна храна, сигурно недоверчиво поклащаш глава. Чували сме, че гръцката кухня е базирана на единствено и само животински продукти – много месо, много сирене – на-вся-къ-де.
Създадохме тази статия, за да те убедим в обратното.
Ще ти разкажем за едно прекрасно местенце, което случайно посетихме в края на юли, началото на август с кемпер с нагласата да останем ден-два преди да продължим нататък, но на което решихме да останем цели 10 дни.
Къмпинг Nissos се намира на час и половина от Лефкада и само на 30 минути от живописната Парга. Някъде, почти по средата между тези две популярни дестинации и сгушен сред гъста маслинова гора, този къмпинг все още не е много популярен, което го прави перфектното местенце за почивка.
Чисти бани и тоалетни, чудесна инфраструктура и мил персонал – къмпингът обещава спокойствие и позитивни вибрации, под ритъма на добре подбрана музикална компилация. Плажът е осеян с малки камъчета, а морето е приканващо – топло и чисто.
Разположението на къмпинга гарантира перфектни залези всяка вечер.
Какво повече да искаш от своята почивка? “Храна!” ще кажете.
Таверната и плажният бар предлагат множество веган опции.
В таверната, разбира се, сядаме под шарената сянка на терасата ѝ, а милите усмивки на персонала ни карат за пореден път да се убедим, че тук никой няма да развали почивката ни. Напротив, наблюдавайки ги как обслужват клиентите си в бара и таверната, повярвахме, че бързото и любезно обслужване в Гърция не е химера, а напълно възможно.
Менюто е сбито, но възможностите за богата вечеря на базата на растения са много.
Започваме със салата от ароматни домашни домати, зелени чушки, хрупкави краставички и лук и преминаваме през типичната за Гърция фава (φάβα) – предястие направено от жълт фава боб и хорта (χόρτα) – сварени на пара зеленолистни с малко зехтин и лимонов сок. Преди да имаме време и кажем “не” ни поднасят и препечени, намазани със зехтин и поръсени с риган хлебчета. Отдаваме се на изкушението. Не можем да мислим за калории, не и в този перфектен момент.
Копнеещи за още вкусове поръчваме от пържените им картофи и »O, Боже!«, получаваме най-хрупкавите и вкусни, нарязани на ръка пържени картофки. Орзо пастата с гъбки и червено цвекло също е вълшебна.
Цените са в ниския диaпазон, което само засилва морската идилия.
Всички питиета на плажа се сервират в напълно компостируеми чашки от материал на водна основа, който се разгражда в рамките на 52 дни, капачета от захарна тръстика и хартиени сламки.
В къмпинга са на разположение и контейнери за разделно събиране на отпадъци, което го прави още по-зелен и устойчив.
Insights:
-
През седмицата плажът не е натоварен, но уикендите се пълни от дневни туристи, идващи само на плаж. Ако искаш първа линия в събота или неделя, стани рано.
-
Шезлонгите са безплатни. Сервитьорът идва, за да попита дали искаш нещо от бара, но не те задължава да поръчваш каквото и да е.
-
В менюто на плажния бар има два веган варианта за капучино – студено и класическото топло, към което по подразбиране носят малка бутилка вода. Ако пък искаш нещо за прихапване, предлагат веган пролетни рулца.
- Близо до плажа, в морето, има не много висока скала, от която може да се скача в морето.
-
На територията на къмпинга има маркет, в който предлагат вода и други пакетирани продукти. Добре заредено магазинче със зеленчуци и плодове има само на 350 м от къмпинга.
-
Най-близкия Lidl е на 14 км, малко преди Превеза.
-
В къмпинга има хладилници и кухня за тези, които са решили да почиват на палатка, както и за всички останали.
А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга “Трите причини да преминем на растения”?