Атанас Скатов, първият веган в света стъпил на най-високите върхове на седемте континента на планетата и на 10 върха над 8000 метра

Преди да се срещнем с Атанас Скатов, първият алпинист в света успял да изкачи най-високите върхове на седемте континента на планетата и 10 върха над 8000 метра на растителна диета, в главите ни препускат множество въпроси, защото постиженията му са отвъд нормалните човешки възможности.

Името му е записано като:

🌱 Първи и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра.

🌱 Първи и единствен българин изкачил четири осемхилядника за една календарна година (за 140 дена).

🌱 Първи българин успял да завърши проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.

🌱 Първи и единствен българин изкачил връх Еверест по северния и по южния ръб.

🌱 Най-бързо българско изкачване на връх над осем хиляди метра – Макалу (8481 м) в рамките на 94 часа – само с една нощувка на базов лагер.

🌱 Най-бързо българско изкачване на два върха над осем хиляди метра – Еверест и Лхотце за 5 дни и 11 часа през 2017 г.

🌱 Най-бързо българско изкачване на три върха над осем хиляди метра – Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 за 64 дни през 2019 г.

🌱 Най-бързо българско изкачване на един, два, три, четири, пет, седем и десет върха над осем хиляди метра.

🌱 Първи веган в света успял да завърши проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.

🌱 Първи веган в света изкачил връх над 8000 метра без помощта на шерп и изкуствен кислород.

И можем да продължаваме…

Със своите постижения Атанас Скатов иска да насочи вниманието към изключително наболелите проблеми на нашето съвремие – животновъдството и начина по който консумацията на животински продукти въздейства върху нашата Планета.

Разговаряйки с него изпитваме дълбоко уважение и почит към смелостта и упоритостта му.

Завършил e магистратура по растителна защита и защитил докторат по биологична растителна защита в Humboldt University в Берлин. Работил е в различни институти в Германия и България.

Мечтател, смел авантюрист и оптимист, човек с кауза, той е истинско доказателство, че няма невъзможни неща.

Атанас Скаотов, веган алпинист

Наско, какво беше чувството да стоиш на едни от най-високите точки на планетата, знаейки, че ти си първият успял да изкачи най-високите върхове на седемте континента на растителна диета?

Чувството да стоиш на който и да било връх е прекрасно, но да завършиш проекта със “Seven summits” (бел.ред.: най-високите върхове на седемте континента) е уникално преживяване. Определено последният връх от първия ми проект, изкачването на връх Денали в Аляска, бе кулминацията на този проект. Заради лоши метеорологични условия се наложи да изчакам 5 дни в последния височинен лагер. Единствено аз изкачих върха сам, без да съм част от организирана експедиция и в алпийски стил. Това направи изживяването още по-емоционално.

Не изкачвам върховете самоцелно, а имам мисия – да показвам че всичко това може да бъде постигнато на растителна диета, защото по този начин най-малко се замърсява околната среда, не се убиват животни и най-малко се изчерпват природните ресурси.

Какво те накара да преминеш към растителна диета?

Преминах на този начин на хранене, за да оставям възможно най-малък вреден отпечатък върху природата и спомагам за запазването ѝ. За диетата на растителна основа е необходима много по-малка площ земя, отколкото за диета базирана на животински продукти, а това е особено важно сега, когато популацията на Земята стремглаво се увеличава. Също не искам да допринасям за животинско страдание, смятам, че убиването на животни трябва да се преустанови.

Ти започваш да се занимаваш с алпинизъм сравнително късно, как реши да започнеш и какво те накара да избереш точно този спорт?

Да, през 2011 г. напуснах хубавата си работа в Германия и се завърнах в България – в родния си град Сливен. Бях на 34 години когато започнах да спортувам. Мисля, че решението не е било само мое, а е дошло свише. Било е писано.

Избрах височинния алпинизъм, защото този спорт е изключително натоварващ, както за физиката, така и за психиката. Той е много труден, а и опасен. Не мога да препоръчвам  изкачването на осемхилядници на никого, но, разбира се, ако някой силно го желае, значи трябва да пробва.

Атанас Скатов, веган спортист2

Имаше ли предишни спортни постижения или опит?

Не, нямах никакъв предходен опит, дори като турист планинар. Нямам дори познати или приятели, които са се занимавали с този спорт или с планинарство. Не съм спортувал, единствено като ученик танцувах народни танци.

Ти си напълно самоук, а зад гърба ти няма екип от треньори, рехабилитатори и други специалисти. Как се подготвяше за покоряването на върховете?

Да, така е, напълно самоук съм. Алпинизмът е самотен спорт, в планината си сам. Сам се подготвям и уча на планинарство. Разбира се, никога не може да се научи всичко и да си подготвен за всяка ситуация. Винаги се вслушвам в тялото и ума си. Това умение е особено важно. Никой не може да го направи вместо теб, ти най-добре знаеш какво е правилно за теб самия.  Ако някой иска да стане алпинист, то има само един път – бъди сам, внимателно се вслушвай в сигналите на тялото си и развий добре интуицията си!

Как постигаш тази сила, издръжливост и най-вече ускорена регенерация?

Не гледам на себе си като на силен, но забелязвам, че издръжливостта ми се повишава от ден на ден. Всичко е психика. Да, възстановявам се бързо, но това се дължи, според мен, на наследственост или ген. Във всяка свободна минута спортувам и го правя с огромно удоволствие. Но алпинизмът не е единствената ми страст. Обичам и практикувам също йога, колоездене, бягане и плуване.

С каква храна се подкрепяше по време на изкачванията?

С растителна храна. Вече 8,5 години съм на растителна диета, а тя е известна с подобреното храносмилане и усвояване на хранителните нутриенти, както и с ускореното възстановяване след изморителна интензивна спортна активност.

А иначе, има специални лиофилизирани храни, много фирми предлагат такава веган храна и това консумирам. Също понякога нося ядки и сушени плодове.

Имаш ли други “тайни”, с които успяваш да реализираш тези невероятни рекордни постижения?

Моите тайни са постоянство, труд, още труд, много труд и пак труд! Силна вяра, ясна визия, упоритост, отдаденост, смирение, търпение, саможертва и силна психика.

Атанас Скаотов, веган атлет

Имало ли е моменти, в които си искал да се откажеш и какво те мотивира да продължиш напред?

Да, случвало ми се е да искам да се откажа, но поставената цел и причините заради които го правя са ми давали мотивацията да продължавам напред. Всичко, което върша, е заради моята лична кауза, да насоча вниманието на хората към проблемите с животновъдството, което допринася за ненужно страдание, обезлесяване, замърсяване на океаните, прекомерното използване на земеделските земи и водни ресурси на Планетата, глобалното затопляне … все неща, които засягат човечеството и нашето бъдеще на земята.

Колко пъти си чувствал, че си на ръба между живота и смъртта?

Имало е много рискови ситуации, но не се е стигало до фрапиращи инциденти.
Атанас Скатов, веган спортист3

Как започваш деня си?

С пиене на вода, хапване на плодове и спорт.

От какво точно е съставена твоята диета?

Менюто ми е богато на въглехидрати. Консумирам бобови, зърнени, ядки, семена и големи количества плодове и зеленчуци.

Сподели ни любима рецепта.

Обичам хумус. В блендер слагаш сварен нахут, тахан, лимон, чесън, магданоз, подправки и блендираш.

Издал си 6 книги, в които описваш подготовката и изкачванията си на всички върхове над 8000 метра, разкажи ни за някой от текущите ти проекти и цели, какво можем да очакваме скоро от теб?

За приключване на втория ми проект с 14-те осемхилядника остават още 4 върха. Изключително трудни и скъпи. Тази година, поради ситуацията с Ковид-19, няма експедиции, но се надявам следващата година нещата да се нормализират. Трябва да съм подготвен физически, но и финансово за да проведа експедициите.

Имам написани още 3 книги и вярвам, че скоро и те ще видят бял свят.

С какво се занимаваш в момента?

Тренирам, пиша книги, прекарвам време със сина ми Васко и семейството ми. Ходя с приятели по планините, караме колело. Даже и на море може да отида. Нямам много свободно време, всичко е свързано с подготовката ми.

Атанас Скатов, веган спортист1

Какво е посланието ти към нашите читатели?

Бъдете добри, смирени и пазете природата. Възстановете връзката си с нея, тя е нашата Майка!

Снимки: https://atanasskatov.com/

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?