Защо и как да смиламе ленено семе преди консумация?

Laneno seme

Защо?

Семената от лен са изключително богати на полезни мазнини, протеини, фибри и антиоксиданти. Те спомагат за заздравяването и растежа на косата, подпомагат сърдечно-съдовата система, и ни предпазват от диабет.

Малцина, обаче знаят, че целите ленени семена не се разграждат напълно в червата и заради това усвояването им е затруднено.

За да извлечем възможно най-голяма полза от консумацията им е необходимо да ги консумираме смлени.

Как?

През годините опитах много начини за консумация на смлени ленени семена, включително ги купувах вече смлени и пакетирани, но с времето разбрах, че това не е най-добрият вариант, защото това не ми позволява да ги закупя насипни, а по този начин увеличавам употребата на найлонови опаковки, които така или иначе се опитвам да избегна. Дори и да закупя насипно цяло ленено семе и го смеля в блендера не мога да имам контрол върху свежестта на продукта. Веднъж смляно и имало достъп с въздуха, лененото семе бързо оксидира, а това намалява полезните му свойства.

За това взех решението, че ще смилам дневната доза ленено семе за семейството ми на момента преди консумацията му. За целта се наложи да се сдобия с още един уред, а той се оказа изключително приложим в нашата кухня. Става въпрос за кафемелачката. Сега в нея всяка сутрин смилам по три лъжици ленено семе (по 1 с.л на човек), като, за да направя микса още по-богат, добавям малко чиа, семена от слънчоглед и тиква. С тази смес поръсвам сутрешната овесена каша или я добавям към кокосовия йогурт, заедно с разнообразни плодове.

Използването на кафемелачка е най-лесният и удобен начин за смилане на ленени семена, но ако не разполагате с такава, опитайте с пасатор. Блендерът също влиза в употреба, но е предназначен за по-големи количества.

Ако, обаче сте закупили предварително смлени ленени семена, обърнете внимание на вкуса им. Той трябва да бъде леко орехов и земен, а не горчив, защото, ако нагарчат, то те вероятно са гранясали и трябва да бъдат изхвърлени.

А сега вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)