Какво е акуфаба?
Акуафаба или aquafaba е течността в която се е варил нахутът, боб или други бобови растения. Намира се също в консервите в които консервират бобовите. Това е смес от нишестета, протеини и други разтворими растителни вещества, които са мигрирали от семената на бобовите във водата по време на варенето и които дават на сместта чудесни пенещи и сгъстяващи свойства.
Акуафаба е перфектен заместител на яйчения белтък и може да бъде използвана в множество веган рецепти.
Как се приготвя акуафаба?
Акуафаба се приготвя буквално за 5-7 минути.
Използвайте нахут в консерва или суров нахут. В първия случай е необходимо само да отцедите нахута от течността, която ви е необходимо за приготвянето на акуафаба. Изсипете течността в суха купа и разбъркайте с електрически (препоръчително) или ръчен миксер точно, както белтъци.
Ако използвате ръчен миксер или тел за разбиване на белтъци, се заредете с търпение, но с електрически такъв, сместа ще започне бързо да се сгъстява и ще стане напълно бяла и пухкава само след броени минути.
Ако решите сами са сварите нахут, след като е напълно сварен, отново отделете водата от нахута и разбъркайте с миксер.
Как да използваме акуафаба?
Тя може да бъде добавяна към рецепти за бисквити, мусове, майонеза и много други, както и да бъде прекрасен заместител в рецепти, които съдържат яйчен белтък.
Рецепта за майонеза с акуафаба ще откриете тук.
А сега вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга “Трите причини да преминем на растения”