Какво е акуафаба, как да я приготвим и как да я използваме в кухнята?

акуафаба

Какво е акуфаба?

Акуафаба или aquafaba е течността в която се е варил нахутът, боб или други бобови растения. Намира се също в консервите в които консервират бобовите. Това е смес от нишестета, протеини и други разтворими растителни вещества, които са мигрирали от семената на бобовите във водата по време на варенето и които дават на сместта чудесни пенещи и сгъстяващи свойства.
Акуафаба е перфектен заместител на яйчения белтък и може да бъде използвана в множество веган рецепти.

 

Как се приготвя акуафаба?

Акуафаба се приготвя буквално за 5-7 минути.

Използвайте нахут в консерва или суров нахут. В първия случай е необходимо само да отцедите нахута от течността, която ви е необходимо за приготвянето на акуафаба. Изсипете течността в суха купа и разбъркайте с електрически (препоръчително) или ръчен миксер точно, както белтъци.

Ако използвате ръчен миксер или тел за разбиване на белтъци, се заредете с търпение, но с електрически такъв, сместа ще започне бързо да се сгъстява и ще стане напълно бяла и пухкава само след броени минути.

Ако решите сами са сварите нахут, след като е напълно сварен, отново отделете водата от нахута и разбъркайте с миксер.

Как да използваме акуафаба?

Тя може да бъде добавяна към рецепти за бисквити, мусове, майонеза и много други, както и да бъде прекрасен заместител в рецепти, които съдържат яйчен белтък.

Рецепта за майонеза с акуафаба ще откриете тук.

А сега вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)