Домашен лешников тахан

домашен лешников тахан

Лешниковия тахан е лесен за изпълнение, но отнема време.

Заредете се с търпение, защото резултатът е лешникова паста с божествен аромат и вкус. Можете да я подсладите с мед и малко натурално какао, за да намажете на пълнозърнестата си филийка сутрин. Полезните му свойства са наистина много, но на кратко този тахан е богат на фибри, ненаситени мазнини, витамини от В групата (В1, В6 и  В9), магнезий, мед и калий и дава на организма всичко необходимо за енергиен старт на деня.

Да започваме!

Съставки за голям буркан лешников тахан:

600 гр. суров лешник

1-2 с.л. зехтин (ако е необходимо)

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете лешниците за поне 8 часа във вода, за да отстраните инхибиторите и танините, увеличите количеството на витамините и ги направите по-лесни за храносмилане;
  2. Изплакнете обилно с вода и оставете да се отцедят добре;
  3. Изсушете напълно лешниците, като ги поставите в дехидратор на 46 С за поне 16 часа. Ако не разполагате с такъв, използвайте фурната на 50 С с вентилатор и леко открехната врата за 10-13 часа. Преди да извадите ядките, уверете се, че те са напълно сухи, както отвън, така и в ядрото си. Ако в тях има влага, няма да изпуснат мазнината си, когато ги мелите и няма да получите кремообразна и леко течна консистенция, каквато целим;
  4. Поставете напълно сухите лешници в блендер или кухненски робот и блендирайте докато не се смелят на паста и не започнат да отделят от мазнината си. Точно тази мазнина ще направи лешниковия тахан копринено гладък и лесен за размазване.

 

Забележки:

Дори да решите да не накисвате лешниковите ядки (което не се препоръчва), те трябва да бъдат дехидратирани, защото са влажни. Ето 7 причини да накиснете ядките преди да ги консумирате.

Смесете с мед и какао, за да получите прекрасна полезна „Нутела“

или използвайте самостоятелно към различни сосове и дипове.

Да ви е сладко!

А сега вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)