Сладкарница за сурови торти Rawlly – храна без грим

сурова торта Rawlly

Посещаваме сладкарничка Rawlly, за да научим повече за двете й създателки Веси и Павла.

Както те се изразяват, това е храна без грим. В съставките на напълно сутровите торти, които създават няма да срещнете бяла захар, брашно, консерванти, ароматизатори и изкуствени оцветители. Всичко това е заменено с по-вкусните и здравословни натурални алтернативи, каквито са фурми, покълналите семена, суровите ядки и естествените цветове на продуктите и подправките.

Rawlly Веси и Павла

На входа ни посреща Павла, усмихната до уши и с парче от най-новата им торта, която все още си няма име. Извинява се, че Веси няма да се присъедини, защото се подготвя за едно от най-прекрасните събития в живота – сватбата си.

Сядаме на масичката до витрината, хапваме сурова торта, пием Kombucha и си говорим за приключението наречено „Роули“.

Павла, разкажи ни повече за вас.

Ние сме две момичета, които нямат дълга приятелска история, запознахме се на едно изложение и почти веднага се роди идеята за нашия общ проект Rawlly. Щандовете ни бяха един до друг, бяхме конкурентки, защото и двете предлагахме сурови десерти. Когато хората минаваха покрай нас ние представяхме, освен собственото си производство, така и това една на друга. Помагахме си взаимно. Тогава стана ясно, че можем успешно да си сътрудничим. Всичко се разви изключително бързо, 3-4 дни след изложението се срещнахме отново и решихме да създадем Rawlly, почти веднага открихме и мястото на което се намираме в момента. При нас нямаше и капка съмнение, скочихме с главата надолу и абсолютно се посветихме на идеята. Нито една от нас нямаше опит в бизнеса, ние нямаме сладкарско образование и може би точно това е нашето предимството. Аз винаги съм се занимавала с графичен дизайн и илюстрации, а Веселка с инериорен дизайн и маркетинг. Това изключително много ни помага за бизнеса ни и начина по който представяме Rawlly.

Сладкарница Rawlly за rwafood (2)

Какъв е начина по който се храниш?

Минала съм през доста етапи – от вегетарианство и веганство до суровоядство. В момента се храня абсолютно балансирано, без месо и с минимални количества млечни продукти.

Коя е храната без която не можеш?

Не е храна (смее се). Не мога без кафе и малини, но не в комбинация.

Как прекарваш свободното си време?

Нашето ежедневие е доста забързано. Работата, която имаме е физическа, ние участваме в абсолютно всички процеси на бизнеса си – от идеите и изпълнението им до комуникацията с клиенти. Естествено е да е така, докато не развием и напълно осъвършенстваме проекта. От тук и произхожда нуждата ми да си почивам на по-диви и тихи кътчета сред природата.

сурова торта Rawlly

Кой измисля тези прекрасни и закачливи имена на тортите?

Всяка торта носи различен характер. Имената им идват спонтанно и винаги се забавляваме докато ги измисляме. Имаме една торта, която се каза „Скришна вишна“. Историята на името й е много интересна (смее се). Направихме тортата с вишни и шоколад по абсолютно импровизиран, наш си начин и я сложихме във витрината при останалите много и различни торти. Заради липсата на място, тази торта беше на по-заден план, виждаше се само част от нея, което я направи още по-интересна за клиентите ни, всички искаха да разберат повече за нея, да я опитат и разбира се свърши почти веднага. И до ден днешен тя е еднин от best seller-ите ни.

Имаме една торта с име „Изчезналият лайм“, защото Веси си беше оставила един лайм в хладилника с идеята да си прави нещо, но аз го открих и използвах в крема на една торта. Разбира се Веси си потърси лайма, но той отдавна вече не беше в хладилника, където го беше оставила (смее се). Още по-смешно беше, че след като тортата свърши във витрината беше останала само празна чиния с табелка „Изчезналият лайм“, много забавно. Клиентите мислиха, че това е някаква шега. Ето по този начин се появяват имената на тортите ни. Имаме си и торта Билдър, която е много подходяща за спортуващи хора, тя е вкусна и сочна, направена е със суров шоколадов мус, ядки, банани и лешников тахан.

SONY DSC

Всяка една е с уникален вкус, но имате ли си фаворитка?

Тортата ГараЖ. Тя е интерпретация на класическата торта Гараш, но е направена от сурови безглутенови орехови блатове и вкусен лешников мус, залята със суров шоколад. Тя, също, както оригинала е многопластова.

детска сурова торта RawllyВсе по-често при вас поръчват торти за детски рождени дни. Усеща ли се промяна в доскорошното разбиране, че вида и силния цвят на глазурата са по-важни от вкусовите и хранителните качества на тортата? 

Има все повече семейства, които се обръщат към Природата, обичат да прекарват време сред нея, внимателно избират храната си и предпочитат полезните торти за празника си. Тази тенденция ни прави много щастливи. Децата вече познават истинските вкусове на натуралните храни и ги харесват, защото тези вкусове се възпитават.

Какво ви вдъхновява?

Понякога са хората, понякога са вътрешни пориви или отделни позитивни случки. Винаги след пътуване се връщам заредена и пълна с нови идеи.

Знаем, че приготвяте и сандвичи. Замисляли ли сте се да развиете raw food идеята и преминете към предлагането също на основни ястия и предястия?

Мислили сме много по този въпрос, но не сме убедени, че, ако направим бизнеса си по-обширен, това ще ни е от полза. Ние сме много добри в това, което правим в момента – профилирали сме в изработката на вкусни и здравословни сурови торти и тук е силата ни. Може би в бъдеще идеята да развием и солена кухня ще бъде на дневен ред, но за сега това остава само идея.

SONY DSC

Какви са трудностите с които се сблъсквате най-често?

Бюрокрацията. Има закони, които не са в особена полза на малкия развиващ се бизнес, но не бих разваляла позитивното ни настроение с тези теми (смее се).

Другото предизвикателство, което стои пред нас е намирането на подходящи кадри. Хората, които търсим са личности с кауза, които разбират начина по който приготвяме тортите си и го правят с любов. Работата ни е много смислена, защото работим с живи продукти и не търпи повърхност.

Какви са плановете ви за развитие на бизнеса?

Иска ни се да можем да се помещаваме на по-голямо и достъпно за повече хора място, но проблемите, които споменах по-рано са факторите, които ни затрудняват при реализацията на тази наша мечта.

Сладкарница Rawlly за rwafood (3)

Замисляли ли сте се да започнете да обучавате повече хора в начина на приготвяне на сурови торти?

Постоянно го обсъждаме, иска ни се да си направим школа в която да обучаваме хората, които желаят да навлязат по-дълбоко в подготовката на сурови десерти и торти. Бихме искали да предадем нашите знания на повече хора, да им покажем как да избират и съчетават продуктите.

Павла, благодарим ти за този приятен разговор!

За мен беше истинско удоволствие.

 

Rawlly се намира на ул. Бисер 16 в кв. Лозенец, София, близо до НДК. Предлагат кутии със селекция от сладки изкушения, както и такива на бройка. В асортимента им са включени над 16 вида сурови торти. Подготвят и прекрасни торти подходящи за детски рождени дни. Разполагат също с кетъринг меню. Освен на място, можете да получите тортата си до адрес в София.

Работното им време е от 9:00 до 19:00 всеки ден.

Снимки: Архив Rawlly

Вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)