Дидо, солистът на D2, с бунтарски дух и красив ум

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (6)

Срещаме се за късен здравословен обяд и чаша вино в ресторант Soul Kitchen. Денят е първият на септември, въдухът е топъл, а градът все още не се е напълнил и носи лятно-ваканционно настроение. Той се появява навреме, от него лъха самоувереност, но не по арогантен начин. Не му пука какво мислят хората за него, интересува го само това да живее по правилния начин. Татуировките по ръцете и цялото му присъствие издават бунтарския му дух, но очите му излъчват доброта и омиротвореност.

Той е Деян Каменов или Дидо – солистът на D2. Вече 6 години не се храни с месо, това е и една от темите, за които си говорим.

Поръчваме си хумус със сурови крекери, пица Артишок, пробиотично ядково сирене и разговорът ни започва.

Дидо, ти си вегетарианец, който се храни и с риба, или на кратко пескатерианец. Какво те накара да започнеш с този начин на хранене?

Опитвам се да живея здравословно от много време. В годините променях на няколко пъти начина си на хранене. Изключих месото от диетата си преди повече от 6 години. За мен е важно как се отнасям към собственото си тяло, но и към околния свят. Преди години бях много запален по фитнеса, обичах да блъскам в зала, изяждах огромни количества месо. В един момент започнах да се държа лошо с близките си хора, бях се превърнал в доста остър и нетърпящ чуждото мнение човек. На кратко – комуникацията с мен не беше лесна. Реших, че имам нужда от генерална промяна в поведението и начина си на живот. По това време посещавах вокални уроци при Камелия Тодорова и тя ми показа цяла серия от тибетски упражнения за дишане, казва се „Петимата тибетци“. От тогава всяка сутрин на гладно ги изпълнявам и това ме успокоява и уравновесява. Тогава спрях да се храня с месо, спрях да посещавам фитнеса и прекратих по-агресивния начин на тренировки и живот. Не съм си поставял цели и срокове, нямаше крайности, всичко беше спонтанно. Тялото ми започна да се чисти. Забелязах, че организмът ми се укрепи, не се разболявам, пълен съм с енергия. Практикувам планинско колоездене, катеря се по разни върхове по 6-7 часа с тежка раница на гърба и се чувствам по-силен и енергичен от всякога. Когато не само, че не виждах каквито и да било негативи от начина ми на хранене, а напротив, реших да продължа да го усъвършенствам. Сега вече мисля за това диетата ми да бъде напълно балансирана.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (2)Какво обичаш да хапваш, имаш ли си любимо вегетарианско ястие или любимо заведение?

Обичам да хапвам навън, но често предпочитам да съм вкъщи и да приготвям храната си сам. Обичам мексиканската кухня. Обожавам да си правя гуакамоле и кесадиля. Не съм открил още с какво да заместя чедъра в кесадилята и това малко ме мъчи (смее се). Консумирам също много сурови ядки, семена и бобови. Харесвам елда, нахут, ориз…. Всъщност съпругата ми Юлия готви и то доста вкусно и разнообразно, а аз съм помощник.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (9)Любовта, която имате с Юлия е наистина прекрасна, подкрепя ли тя това, че не се храниш с месо?

Откакто се познаваме, тя доста промени хранителните си навици, тъй като не съм от най-леките. Даже съм леко нахален (смее се), упорито й показвам колко е вкусно вегетарианското ястие, насърчавайки я да експериментира в кухнята. Тя пък ме открехна на традиционни руски салати и мезета, без месо и много вкусни зеленчукови супи!

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (12)

Имаш ли ежедневен ритуал или навик, за да поддържаш тялото си здраво и във форма?

Тренирам Винг-чун. Това е южно-китайското бойно изкуство, което е производно на Кунг-фу, но е много по-приложимо на улицата. Брус Лий има една сентенция, тя важи в пълна сила за Винг-чун и тя е „Освободи ума, бъди като водата“. Когато водата срещне препятствие, го заобикаля, прескача, не се съпротивлява. Винг-чун има сходна философия, просто трябва да знаеш, че твоята посока е само напред, да не увърташ, а намираш прекия и директен път. В същия момент търси и мекота, гъвкаво е, но едновременно с това и категорично. В това изкуство има равновесие и закономерност, кара ме да се чувствам спокоен, помага ми да канализирам енергията си и да се настроя по правилен начин.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (3)Чувстваш ли понякога упрек в очите на хора, които нямат същия начин на хранене като твоя и обратното – опитваш ли се да им въздействаш да променят своя?

Не смятам, че е необходимо да се влияем от мнението на околните за нас самите. Човек трябва да действа и живее така че на него самия да му е готино, разбира се, когато това не вреди на останалите. Живея живота си по начина, който аз възприемам като най-добър, стремя се да съм най-добрата версия на себе си. Единственото нещо, което е истински важно за мен е дали музиката която правя се харесва и въздейства на публиката.

Родителите ми хапват доста месо. В дома им, когато се седне на маса, тя се отрупва с различни месни мезета, което понякога ме дразни (смее се). Трудно ми е да разбера как пържолите могат да бъдат сервирани и комбинирани с различни филета, суджуци и луканки, но това е техния избор, старая се да не се намесвам и не ги критикувам заради начина им на хранене.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (7)

Скоро ще станат 12 години откакто си вокалист на Д2. Как съчетаваш здравословния начин на живот и имиджа на лошото рок момче?

Не знаех, че имам имидж на лошо рок момче (смях). Съчетавам го като бягам от клишетата. Правя нещата, както ги разбирам и по начин, който ме забавлява. Опитвам се да бъда по-балансиран.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (11)Как обичаш да прекарваш свободното си време, разбрахме, че обичаш да ходиш на палатка, къде е любимото ти кътче?

Обичам местата, които посещавам да са по-уединени, да съм близо до природата.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (10)

(Носят ни пробиотичното ядково сирене Cheese The Queen и Дидо прави пауза) Ммм, уау! Браво, това е много добро!

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (5)(Дидо продължава) Обичам високи и усамотени кътчета. Любимите ми места в планината винаги са свързани с вода около тях. Харесвам Урдини, Кременски, Самодивски, Поповокапски езера, Страшното езеро. Чувства се много на мястото си в планината. Възползвам се от всяка отдала се възможност да я посетя, даже, когато е по-хладно.

Представата ми за добра почивка е спане на 2500 м. височина и къпане в езерата.

Обичам също по-дивите места по нашето черноморие и в Гърция. Винаги съм имал страст към трудно достъпните кътчета, където няма навалица, където има скали, от които можеш да скачаш в морето. Когато съм на планина или море забравям кой съм, превръщам се в една прашинка, радвам се на нещата около мен.

Деян Каменов, Дидо D2 за rawfood (4)Разкажи ни за някой от текущите ти проекти, какво можем да очакваме скоро от теб?

В момента с D2 записваме нова песен и много я харесваме. Не бих разкривал повече подробности, за да бъде още по-интересно, когато се появи. Предстои ни и един готин лайф в Полша, където ще прекараме няколко дни. А иначе цяло лято се забавлявахме, свирихме на няколко страхотни музикални фестивала, както и на няколко Рок-мото събора.

Дидо, благодарим то за това интервю!

И аз ви благодаря.

 

Фотограф: Радина Ганчева

Дидо от D2  е наистина готин. Готино е и това, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“ 😉

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)