3 причини да намалите или спрете използването на обикновени сламки, както и какви са алтернативите

straws 1

Замисляли ли сте се какво се случва с вашата сламка след като я използвате и изхвърлите?

Всички сме чували за вредното въздействие на пластмасата върху околната среда, особено сега, когато темата за климатичните промени е толкова наболяла. Но защо използването на пластмасови сламки трябва да бъде редуцирано или, още по-добре, напълно спряно?

1. Сламките са изработени от полипропилен или нискокачествена пластмаса, която не се разгражда в природата, а рециклирането им е изключително трудно.

Някой би си казал „какво толкова, размерът им е толкова малък, че едва ли би предизвикал природна катастрофа“, но може би информацията, че само в САЩ  дневната употреба на сламки е 500 милиона ще ви стъписа. А сега си представете годишната употреба на сламки в целия свят

2. Пластмасовите сламки съдържат Бисфенол А (BPA).

BPA е вреден химикал открит в пластмасите, който оказва негативно влияние върху хормоналните процеси на организма, което може да доведе до редица репродуктивни проблеми, а също и множество други състояния като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

3. Пластмасовите сламки отделят токсични химикали в земята, във въздуха (при изгаряне) и често се оказват в морето или океана, което сериозно вреди на морските обитатели.

90% от отпадъците в морето са пластмасови, а 80% от тях са от пластмаси, попаднали от сушата. Изследователите изчисляват, че осем милиона тона пластмасови отпадъци влизат в океаните от сушата всяка година. Пластмасовите сламки са сред първите 10 елемента, които се събират по време на почистването на плажовете.

straws

 

Алтернативите са няколко:

1. Когато поръчвате питието си в заведение изрично споменете, че не желаете пластмасова сламка към него. С такава малка промяна в ежедневните си навици, правим голяма стъпка към намаляване на количеството пластмаси, които произвеждаме и изхвърляме. Така заведенията могат да спестят пари от закупуването на този консуматив и същевременно спомогнат за намаляването на негативния му ефект върху околната среда.

2. Разкажете на децата си за въздействието на сламките върху природата и ще бъдете изненадани колко по-лесно и просто възприемат проблемите, които пластмасовите сламки могат да причинят. Децата лесно усвояват новите навици, особено когато им разкажем защо тези навици са добри за тях и нашата Планета.

3. Използвайте устойчиви алтернативи. На пазара могат да бъдат открити различни  природосъобразни алтернативи на обикновената пластмасова сламка. Предлагат се такива от стъкло, бамбук (биоразградими) или неръждаема стомана, които са за многократна употреба. И ако се притеснявате за хигиеничността им, ви успокояваме, че в комплекта им често има и четка за по-лесното им измиване. Освен това те не съдържат опасни химикали.

За да запазим Земята чиста се изискват жертви. Тази, да се откажем от пластмасовите сламки е наистина малка и незначителна, но може да има огромно въздействие върху опазването на околната  среда. Инвестирайте в здравето на семейството си и бъдете част от хората, които се борят за един по-добър свят.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

В нея ще узнаеш още начини да помогнеш на планетата.

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)