Тази рецепта за веджи бургер е изключително лесна, а резултатът е вкусен и полезен бургер, който можем да предложим дори и на малчуганите.
Не се колебайте да смените боба с нахут, майонезата от кашу с пасирано авокадо или рукулата и валерианата с айсберг или друг вид салата. При всички положения ще ви се получи вкусно.
Съставки:
2/3 купичка сварен тъмен боб
1 малка глава червено цвекло
1/2 глава стар лук или връзка пресен лук
1 с.л. тахан
1 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. овесени трици
сол, пипер, чубрица и други подправки на вкус
2-3 с.л. майонеза от кашу
Питки подходящи за бургер
1 голям домат
За украсата: рукола и салата валериана
Начин на приготвяне:
- Обелете цвеклото и след като го нарежете на парчета го сложете в блендера или кухненския робот заедно с лука и блендирайте
- Добавете в блендера сварения боб или нахут и продължите да блендирате докато се получи еднородна смес
- Изсипете сместа в купа и добавете тахана, подправките, зехтина и овесените трици докато се получи еднородна смес подобна на кайма
- Покрийте купата и я оставете да “почива” в хладилника за 1 час, за да могат ароматите добре да се усвоят
- Сложете голям тиган на котлон загрят на 2/3 от мощността му с малко зехтин
- Оформете бургерите и ги изпечете на умерен огън по 4-5 мин. от страна
- Разрежете хлебчетата и ги затоплете по желание
- В долната част на хлебчето сложете салатата, изпечения бургер, майонезата от кашу, резенчета домат и покрийте с горната част на хлебчето
Добър апетит!
А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга “Трите причини да преминем на растения”?