Магазина на Слънце Луна

40_1_shop_silde_1

Вече ви представихме вегетариански ресторант Слънце Луна, както и един от собствениците му Елисавета Класанова и нейната интересна история. Днес с нея ще си поговорим за магазин за здравословно хранене Инке Тинке.

Още прекрачвайки прага му се изненадваме от невероятно топлата атмосфера и уюта на помещението. Сгушен между емблематичните софийски улици Юрий Венелин и Шишман, той сякаш те приканва да влезеш и разгледаш огромния избор от прясно изпечен хляб „Слънце Луна“, напитки, насипни натурални храни, всякакви здравословни вкусотии и дори книги.

Днес отново разговаряме с неговата създателка Елисавета.

 

Rawfood.bg: Здравейте Ели, разкажи ни повече за магазина Инке Тинке, труден проект ли беше той за вас?

Е: Магазин Инке Тинке е почти на 12 години. Отворихме по време, когато хората не бяха толкова запалени по такъв тип продукти. Но ние никога не сме гледали на него като на „труден“ проект. Ако си вдъхновен и искрено желаеш и вярваш в нещо, няма как да не се получи, Вселената наистина ти помага. Изпраща ти също и правилните хора.

Rawfood.bg: Какво мислиш за тренда „Био“?

Е: Трендът БИО не е лош, той кара хората да бъдат по-осъзнати, да мислят преди да сложат нещо на трапезата си. Не ми допада фактът, че в повечето магазини за здравословни храни 95% от стоката е внос – т.е. чуждестранните производители купуват от нас достъпна суровина, опаковат я, а след това ни я продават скъпо. В това няма нищо Био, това е стока, пропътувала хиляди километри, бляскаво опакована, а не локална и свежа стока. А и българинът в последно време предпочита локалните продукти. Като че ли се измори от тренда Био.

43_1_shop_silde_4

Rawfood.bg: Кажи ни повече за продуктите, които предлагате?

Е: Ние познаваме лично почти всички производители на стоката, която предлагаме, по-голямата част от нея е локална. За нас е важно да ги познаваме, да виждаме що за хора са и каква енергия влагат в продуктите, които след това предлагаме на нашите клиенти. От съществено значение е те да имат отношение към земята. Ние познаваме процеса на производство и уважаваме вложения труд на тези производители.

42_1_shop_silde_3

Rawfood.bg: Какво съветвате клиентите си?

Е: В началото, когато отворихме магазина, ние се учихме заедно с нашите клиенти. Ние израснахме заедно. Често хора, които се обръщат към вегетарианския или веганския начин на живот са хора, които имат здравословни проблеми. Когато виждаме такива хора, искаме да им помогнем, да ги посъветваме. Много често наши клиенти споделят с нас здравословни практики, за които не сме чували, обратното също важи. Тоест учим се едни от други. Те са наши приятели, а за нас е важно да сме им полезни. Понякога идват хора, които заради здравословен проблем са решили да започнат да се хранят природосъбразно и желаят да закупят големи количества продукти, за да утвърдят началото на новия си начин на живот. В такива случаи ги съветваме да не избързват, да започнат с малки стъпки. Промяната не става за 24 часа, тя трябва да се случва полека, за да стане устойчива.

Често съветваме клиентите си как да сготвят определен тип храна. Понякога разменяме различни кулинарни знания.

Rawfood.bg: Благодарим ти за този разговор, Ели!

Е: Аз благодаря, за мен беше удоволствие.

 

Новият адрес на магазина се намира на ул. Солунска 33 в София

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)