Елисавета Класанова от Слънце Луна

%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-1

Тя е майка на две прекрасни деца, бизнесдама, пътешественик, фотограф, но преди всичко човек, който обича да помага на хората около себе си. Очите й са големи и добри, а гласът й е спокоен и приветлив. За нас е удоволствие да ви представим Елисавета Класанова, един от собствениците на вегетариански ресторант Слънце Луна и магазин за здравословни храни Инке Тинке.

Rawfood.bg: Ели, как започва денят ти, имаш ли специален ритуал?

Е: Като всяка заета майка, имам задължения, свързани с двете ми деца. За мен самата често така и не остава време. В последно време обаче се старая да ставам по-рано, правя йога, пия чай и преди да е започнал денят ми, отделям поне 30 минути за себе си.

Rawfood.bg: Твоят начин на живот е по-скоро… вегетариански, вегански, суровоядски?

Е: По-скоро вегетариански, въпреки че изключително рядко ям млечни продукти, а когато го правя – те винаги са от проверен източник. Имам периоди, в които спирам всякакви млечни храни, но в такива моменти си давам сметка, че ми е доста трудно да се ограничавам от тях.

Миналата година на фестивал Беглика ( бел.ред. Фестивал с устойчиви принципи и общност от личности и артисти с отношението към природата) изведнъж ми се прияде кебапче (смее се). Дори когато се хранех с месо не съм харесвала кебапчетата и може да си представите изненадата ми. Естествено, когато си представих съставките и начина на приготвянето им, идеята за този тип храна веднага излезе от главата ми. Към онзи момент това е означавало, че организмът ми е дал сигнал за недостиг на някакъв елемент, като витамин В12 да речем. По този начин тялото казва „Обърни ми внимание“.

Rawfood.bg: Какво те накара да започнеш с този начин на хранене?

Е: Имам щастието да произхождам от обикновено селско семейство, където сме яли само чиста домашна храна. Естествено хранили сме се също и с месо от домашни животни, но само през зимата. Лятото сме наблягали на зеленчуци и плодове от градината.

За първи път започнах с пост. Преди години имах гадже, което ме убеди да постим заедно за Великден. По време на поста аз усетих тялото си много по-леко, а духът ми по-спокоен. Чувствах, че виждам ефира. Всичко, за което помислих се материализираше. Тогава разбрах, че нямам нужда да се храня с месо. Никога не съм се ограничавала обаче, ако съм чувствала желание да хапна нещо месно.

Естествено, ако се наложи да оцелявам в неестествена за мен среда, ще ям месо, без дори да се замисля.

Rawfood.bg: Какво мислиш за нападателното отношение на вегани срещу „месоядци“ и обратното?

Е: Не ми допада тази крайност на здравословното хранене, която се наблюдава в последно време. Не харесвам агресията, която се излива от вегани към „месоядни“ и обратното. Реално погледнато, някои могат да не ядат месо, но от устата им излиза толкова много омраза, че бих ги посъветвала да седнат и изядат една пържола, за да се успокоят (смее се).

Rawfood.bg: Как въздействаш върху хранителните навици на двете си деца?

Е: Децата ми също са вегетарианци, но ако им се прияде нещо различно в никакъв случай не ги лишавам. Нищо не става с ограничения, защото понякога ефектът е обратен. Давам им възможно най-пълноценната храна, за да могат да растат здрави и щастливи. Казвам им „Ако ти се яде, яж“.

Хората, които непрестанно повтарят колко ужасно е месото, очевидно имат проблем със спирането му. Щом непрестанно говорят за него, значи много им се яде. Когато си вегетарианец или веган ти не гледаш на месото като на храна и това изобщо не е тема на разговор.

Rawfood.bg: Чувстваш ли понякога упрек в очите на хора, които нямат същия начин на хранена като твоя?

Е: Ако самият ти, когато се храниш по определен начин, излъчваш упрек към хората с различен от твоя начин на хранене, те ще ти отвръщат със същото. Замисли се дали ги съдиш за това, че ядат месо или junk food, да речем. Ако отговорът е да, можеш да очакваш същото в замяна.

Аз не натрапвам на хората начина си на живот и хранене. Никога не акцентирам на факта, че не се храня с месо и не показвам претенции към храната и очаквания за по-различно отношение на разни събития или групови мероприятия. Тихо и кротко си поръчвам ястие, което отговаря на моя начин на хранене, правя го без излишен шум. Позите не са необходими, вниманието на другите също. Всеки има право на избор.

Rawfood.bg: Какви са уредите, с които разполагаш вкъщи? Разполагаш ли с блендер и дехидратор?

Е: Уредите вкъщи да не са особено сложни. Да, имам блендер, дехидратор и разбира се машина за бавно изстискване на плодов или зеленчуков сок, която запазва всички жизненоважни елементи като витамини, минерали и живи ензими, защото при изстискването им не ги загрява.

Приготвям храната за семейството си по възможно най-семпъл начин. Често готвя на пара. Обичам зеленчуци на пара с таханов сос, да речем. Това е наистина бърз, лесен и здравословен обяд.

Rawfood.bg: Кое е любимото ти ястие?

Е: Всяко ястие, приготвено с отношение и любов.

Rawfood.bg: Взимаш ли хранителни добавки, използваш ли супер храни?

Е: Да, използвам синьо-зелени водорасли афа, спирулина, мака. Слагам ги в сутрешното смути на децата ми. Зеленият цвят не ги смущава ни най-малко, те са убедени, че това е „сокът на силата“ и го пият с удоволствие. Те дори си го приготвят сами. Рецептата му е тук.

За съжаление, обаче повечето супер храни идват като внос от други държави. Добре е да обърнем внимание на всички природни богатства, които могат да бъдат намерени в България. Билката златен корен да речем. Това е високопланинска и изключително мощна билка, която зарежда организма с енергия, благодарение на нея спрях цигарите навремето.

Rawfood.bg: Как обичаш да прекарваш свободното си време?

Е: Моята работата ми дава непрестанно усещането за свобода. Но извън нея, обичам да прекарвам времето си сред природата. Харесвам както планината, така и морето. Когато съм сред природата се чувствам заредена и одухотворена. Рисувам и снимам, също правя дълги походи в планината.

%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-2

Rawfood.bg: Как се храниш по време на почивка, срещаш ли трудности с това?

Е: Да, аз съм голям чревоугодник. Когато пътувам и ми се случи да ми сервират нещо ужасно, не правя сцени, просто не го изяждам. Доста често със себе си нося от нашия хляб, за да мога да съм подготвена за подобни ситуации. Понякога по-скоро бих хапнала една риба, отколкото да ям съмнителни ястия, като сирене по шопски или паниран кашкавал.

Често взимам решение за мястото, където ще почивам според кухнята им. Последно време посещавам вилно селище Шамбаня в село Баня. Това е една заредена с енергия местност с пространство за медитация и прекрасна храна. Гледката е зашеметяваща. От едната страна виждаш морето, а от другата – планината, наистина райско кътче.

Rawfood.bg: Откъде купуваш храната за семейството си и по какви критерии я избираш?

Е: В дома си ползвам същите продукти, които продаваме в магазина и използваме в ресторантите.

А иначе фермерските пазари и хранкоопите са чудесна възможност да се запознаеш с локални производители, предлагащи чиста и качествена храна. Когато човек има желание, винаги може да намери добра и пълноценна храна за себе си и семейството си. Не се доверявам особено на класическите пазари за плодове и зеленчуци. Повечето баби там са първи приятелки с агронома, който им дава разни отрови против насекоми с 14-дневен срок за карантина, а в повечето случаи те ги берат и след 2-3 дни ги продават на пазара. Смятам, че е важно човекът, който произвежда храната ни да има съзнание и отношение към земята. Добре е и самите ние да се замислим, ако някой ни предлага домати за 30 стотинки. За такава цена няма как да има отношение към земята и реколтата, която ни продава. Не мога да възприема също факта, че много доставчици в сезона на доматите внасят такива от Турция и Гърция, да речем.

Rawfood.bg: Разкажи ни за някой от текущите ти проекти, какво можем да очакваме скоро от теб?

Е: Слънце луна е един жив организъм. Не гледаме на него като на бизнес, а като на комерсиален проект и начин на живот. Грижим се хората около нас да се чувстват добре. Участваме в много различни сфери, в образованието на хората и начина им на хранене и в изкуство, чрез подпомагане на различни артисти.

Иска ни се цялата „Слънце Луна“ концепция да може да бъде открита и на други места. В момента сме концентрирани в София. Франчайзингът е добра идея, но Слънце Луна е една възможност да събира хора с еднакъв начин на мислене, хора, които вярват в тази кауза, а ние им помагаме да го направят без непременно да започнат с идеята за печалба. Мечтата ми е след време да мога да ходя по света и навсякъде да има Слънце Луна. Ние да сме част от едно голямо глобално семейство.

Имам идея да направим място, където няма да има собственици или главни диригенти, а ще сме общност от хора, които имат еднакви интереси и цели. Става дума за пекарна с ресторант, място за споделяне и развитие с пространство за творене. Така ще се допълваме, защото всеки има различна сила и енергия.

Rawfood.bg: Благодарим ти за този разговор, Ели!

Е: Аз ви благодаря, беше ми изключително приятно!

Елисавета определено е чудесна компания, но ако в момента нямаш „под ръка“ готин човек като нея, можеш да почетеш 🙂

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)