8 причини да консумираме сладки картофи

6-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%ba-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%be%d1%84
  1. Помагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания

Сладките картофи са известни с високото си съдържание на витамин В6, който предпазва организма от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми.

  1. Имат анти-стрес ефект, заради съдържанието си на витамин С

Витамин С не само ни предпазва от грипни и вирусни заболявания, но също играе важна роля за заздравяването на костите, подобрява храносмилането, и ускорява образуването на кръвни клетки. Спомага за поддържането на еластичността на кожата и е добър съюзник в борбата със стреса.

  1. Добър източник на витамин D, който помага за изграждане на здрави кости

Витамин D е важен за имунната система и общото здравословно състояние на организма. Витамин D играе важна роля за нивата на енергия в тялото ни.

Помага за поддържането на здрави кости, сърце, нерви и поддържа здрава щитовидната жлеза.

  1. Поддържат здрава имунната система, заради съдържанието си на желязо

Желязото спомага правилното функциониране на имунната система, дава на тялото енергия, но играе и редица други важни роли, включително и производството на червени и бели кръвни клетки.

  1. Мощен източник на магнезий, който е минералът на релаксация и анти-стрес

Магнезият е необходим за здрави артерии, кръв, кости, сърце, мускули, и нервните функции, но експерти изчисляват, точно за това не бива да подценяваме приема на този важен минерал.

  1. Супер източник на калий, който помага за регулиране на сърдечната дейност

Изпълнява много важни функции, някои от които включват релаксиращ ефект върху мускулните контракции, намаляване на подуването и подобряване дейността на бъбреците.

  1. Сладките картофи не причиняват резки промени в нивата на кръвната захар

Сладките картофи са с естествено сладък вкус, но техните естествени захари се освобождават бавно в кръвния поток, което ги прави балансиран източник на енергия, без резки промени в нивата на кръвната захар, които са основен виновник за умората и повишеното тегло.

  1. Сладките картофи помагат при предотвратяването на рак и предпазват от ефектите на стареенето

Те са с високо съдържание на бета-каротин, който помага за укрепване на зрението, стимулира имунната система и има мощни антиоксидантни свойства.
Това са само 8 от многобройните причини да консумирате сладък картоф. Можете да го консумирате дори суров под формата на полезен чипс от сладък картоф.

Включете го в менюто си и се насладете на това чудесно коренно растение със сладък вкус.

Сладък или не – картофът си е картоф, но нищо не може да се сравни с наистина интересната книга 🙂

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)