10 супер ползи за здравето на ферментиралото корейско ястие „Кимчи“

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d1%87%d0%b8

Ферментиралото китайско зеле Кимчи известно като една от най-здравословните храни на света, заради ниската си калоричност и изключително високо съдържание на фибри, витамини и така важните здравословни бактерии, наречени лактобацили.

Кимчи или kimchee е традиционно ферментирало корейско ястие, направено от китайско зеле и подправки, известно на човечеството още от 7 век.

Терминът „кимчи“ произлиза от корейската дума „shimchae“, което означава „осоляване на зеленчуци“.

Хранителната стойност на Кимчи е изключително богата. То е нискокалорично, но с изключително високо съдържание на фибри и витамини като витамин А, витамин В1, витамин В2 и витамин С. Богато е на незаменими аминокиселини и минерали като желязо, калций и селен. Количеството и разнообразието на мощни антиоксиданти и пробиотици, като Lactobacillus бактерии в Кимчи е наистина впечатляващо.

%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d1%87%d0%b8

Освен с чудесен вкус Кимчи е известно с многото си ползи за нашето здраве. Ето и 10 от тях:

1.вПодобрява функцията на храносмилателната система

Кимчи е отлична храна за подобряване на храносмилането. То е източник на пробиотици, заради ферментацията чрез която се приготвя. Процесът на ферментация на Кимчи не само подобрява вкуса, но и създава здравословни бактерии, Lactobacillus, които са изключително важни за здравословното състояние на чревната флора. Кимчи спомага за пречистване на червата и стимулира по-добро усвояване на хранителните вещества в организма. Високото съдържание на фибри в това ястие пък спомагат за стабилизиране на изхожданията и предотвратяват запек.

2. Помага срещу атопичен дерматит

Lactobacillus бактериите намиращи се в Кимчи са мощен съюзник в борбата с различни кожни заболявания, като атопичен дерматит и кожни лезии. Изследвания показват, че полезните бактерии в Кимчи имат потискащ ефект върху дерматита и различните кожни възпаления.

3. Намалява лошия холестерол

Редовната консумация на Кимчи има благоприятен ефект върху нивата на „лошия“ холестерол в нашия организъм, заради високите си нива на селен и алицин. По този начин се намалява и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, като инсулт и инфаркт. Хранителните вещества в Кимчи спомагат за заздравяването на артериалните стени, като предотвратяват натрупването на плака и намаляват опасността от заболявания като атеросклероза.

4. Мощен антиоксидант

Ястието Кимчи е богато на мощни антиоксиданти, които са естествени „чистачи“ на организма. Тези антиоксиданти, заедно с феноли и флавоноиди, намиращи се в него оказват протективен ефект срещу окислително увреждане и предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали.

5. Бори се със затлъстяването

Наличието на полезни Lactobacillus бактерии в Кимчи спомага при загуба на тегло чрез контролиране на апетита и намаляване на нивата на кръвната захар. Фибрите в това ястие дават на тялото ни чувство на ситост. Проучване, проведено върху пациенти със затлъстяване е доказало благоприятните последици от ферментирало Кимчи върху индекса на телесната маса и мазнините в тялото.

6. Подсилва имунната система

Многото хранителни вещества, които се крият в Кимчи, заради разнообразието от съставки, включително джинджифил, чесън, люти чушки, лук и моркови имат благоприятен ефект върху имунната система. Те помагат в борбата с инфекциите и са ценни естествени антибиотици и лечители на простудни и грипни симптоми.

7. Има антидиабетни свойства

Изследване, проведено сред пациенти с диабет тип 2, разкрива активните антидиабетни свойства на този корейски деликатес. Проучването показало, че Кимчи има антидиабетни свойства, ако се яде заедно с храни с нормално или ниско съдържание на мазнини.

8. Намалява риска от развитие на различни видове рак

Много проучвания са доказали противораковите свойства на това ферментирало китайско зеле. Кимчи съдържа флавоноиди и глюкозинолати, които са известни със способността си да намаляват растежа на раковите клетки в организма. Това прави ястието изключително ефективно в борбата с рака.

9. Срещу стомашни язви

Кимчи има терапевтични ефекти при гастрит и язва, причинена от бактерии. Изследване, проведено в това отношение е показало, че заради изобилието на Lactobacillus полезни бактерии в Кимчи се потискат вредните патогени в организма.

10. Съюзник в борбата със стареенето

Друго безценно качество на Кимчи е неговата ефективност в борбата със стареенето, която му се приписва заради наличието на антиоксиданти и витамин С в него. Свойствата на Кимчи са известни с това, че регулират и намаляват възпаленията в организма, както и намаляват оксидативния стрес в клетките, а това е един от най-важните анти-ейдж компоненти.

 

Рецептата за приготвяне на Кимчи в домашни условия е изключително лесна, а ползите му наистина са безброй. То може да бъде чудесно предястие или отлична гарнитура към основното ястие. Може да се добавя почти навсякъде, но е важно да не бъде нагрявано, за да не се загубят чудотворните му свойства.

Image: www.thekitchn.com

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)