Руслан от Фабрика за храна и танци

rsz_dsc_4519

Решихме да създадем тази рубрика, за да търсим и представяме на вашето внимание различни личности, които поддържат здравословен начин на живот и биха могли да послужат за вдъхновение или пример за всички нас.

Удоволствие е да ви представим Руслан, собственик на модерна хижа със звучното има Фабрика за храна и танци.

Срещаме се с Руслан в неговата приказна Фабрика за храна и танци едва няколко седмици преди той и прекрасната му съпруга Меги да посрещнат на бял свят третия си син. Човек, който вече повече от 10 години не е взимал нито едно хапче, чиито деца са здрави, щастливи и отглеждани без лекарства сред дивната природа на село Дедово в Родопите.

Rawfood.bg: Как започва деня ти, имаш ли специален ритуал?

Р: Сутрин ставам, пускам си музика, закусвам и започвам с работата.

Вечерта също завършва с музика. Това е начин да се отпусна и не мисля за ежедневните предизвикателства. Музиката прави живота ми още по-лек и розов.

Rawfood.bg: Твоят начин на живот е по-скоро… вегетариански, вегански, суровоядски?

Р: Според мен, човек трябва се храни спрямо ежедневието си, спрямо работата, която работи и нивото на физическия труд, който извършва през деня. Спрямо амбициите които има и обема на работа, която трябва да отхвърли. Когато се храним най-важното е да не сме напрегнати, да се наслаждаваме на храната. Напрежението означава, че някъде бъркаме и че цигулката на живота ни не е добре настроена.

Rawfood.bg: Ти съветваш своите гости и приятели да водят един по-природосъобразен начин на живот, да се храним с плодовете дадени ни от природата, да избягваме месото и тежките храни.

Р: Човек, когато не знае на къде върви, на къде отива, най-доброто нещо, което може да направи е да се предаде в ръцете на природата. Просто трябва да има очи и уши, за да вижда, слуша и се доверява на инстинктите си.

Не бих се нарекъл веган или вегетарианец, защото ако ми се наложи и попадна в ситуация, която би била необичайна, бих изял всичко на пътя си. Примерно, човек в условия на война, преживява високи нива на стрес и адреналин. Първото и най-важно нещо за един такъв човек е той да бъде сит, за да има сили да продължи. За целта му е необходима силна и концентрирана храна като месо, яйца и хляб.

Rawfood.bg: Но в ежедневните ситуации, когато си заобиколен от любимите хора и си в собствения си дом, можем ли да кажем, че не прибягваш до такъв тип концентрирани храни?

Р: Ако ми се прияде, ще хапна, но това е храна, която е много силна, много тежка, обременяваща организма. Ако бях дървосекач, може би щях да имам нужда от нея, но като цяло мога да кажа, че 99,99% от хората нямат нужда от такава храна и могат да живеят два човешки живота, ако я избягват. Потенциално те могат да доживеят до дълбока старост, без да имат болни органи, високо кръвно, двойна дискова херния, висока захар и опънати нерви.

Rawfood.bg: Винаги ли си живял по този начин, кой беше ти преди 10 години?

Р: Не. Работя от най-ранна детска възраст, от 13, 14-годишен, по цял ден, от сутрин до вечер. Почти нямах време за училище. Когато навлязох в своите 20 години, работата ми вече беше много отговорна и много интензивна. Държах един от най-успешните ресторантьорски обекти, с най-тежките мероприятия и множество клиенти. Имахме резервации за 3 месеца предварително. Годините минаваха неусетно, без почивен ден и изпълнени с неуморен труд и стрес. По това време върху себе си приложих всичко лошо, което можех да приложа. Пиех по 3-4 уискита след работа, за да мога да се отпусна от стреса и успея да заспя, пушех по кутия и половина цигари, ядях телешко алангле, тирамису и си „почивах“ чрез храната. Нямаше болест, която да не притежавах.

Rawfood.bg: Какво те накара да промениш този начин на живот?

Р: Прозрях, че ако продължа така ще имам огромен професионален успех, но ще умра от рак преди да навърша 50 години. Тази съдба сполетя много мои колеги, които си отидоха рано от рак, инсулт или инфаркт.

Rawfood.bg: Тогава ти реши да поемеш кормилото в свои ръце и драстично да промениш посоката, така ли?

Р: Цял живот наблюдавам хора от цял свят – как се хранят и как въздейства храната върху здравето им. Като един готвач мога да гарантирам, че без значение от националността на кухнята или нивото на ресторанта в който се приготвя, там където има топлинна обработка, храната няма пълна хранителна стойност и даже по-лошо – обременява човешкия организъм.

Примерно, ако ядете сурова коприва под формата на песто, да речем, ще прочистите организма си и ще го заредите с незаменими витамини и минерали.

Меги, като бременна в 9 месец, изумява лекаря си вече трета бременност с прекрасните си нива на хемоглобин благодарение точно на това копривено песто.

Ако, обаче попарите копривата, тя е способна да образува камъни във вашия организъм. Доматите, стават силен окислител ако ги сготвим, затова винаги ги приемам в суров вид. Печените ядки обременяват жлъчката, панкреаса, да не говорим, че те нямат никаква хранителна стойност за организма.

Rawfood.bg: Чувстваш ли понякога упрек в очите на хора, които нямат същия начин на хранене като твоя?

Р: Без значение къде живееш, ако хората не те обсъждат и ако не си прицел на някакви човешки страсти, значи не си на прав път и някъде грешиш. Общо взето имам едно правило: гледай какво правят хората от обществото като цяло и ако искаш да си здрав, успешен и щастлив просто прави обратното на това, което те правят. Когато следваш това правило, ако си болен – ще се излекуваш, ако си беден – ще забогатееш, ако си нещастен – от теб ще потече река от щастие.

Rawfood.bg: Какви са уредите, с които разполагаш вкъщи (блендер, дехидратор), как приготвяш храната си?

Р: Храната, с която се храня аз и семейството ми е предимно сурова. Винаги съветвам хората, които си „почиват“ чрез храната, нека тези храни бъдат сурови плодове и зеленчуци. Колкото повече, толкова по-добре.

Самия аз не консумирам кофеин, алкохол, junk food, сладолед, солети, чипсове, вафли и т. н.

Rawfood.bg: Имаш два прекрасни сина и трети на път. Знаем, че никога не са имали нужда от лекарства или антибиотици. По какъв начин въздействаш върху здравословните и хранителните им навици и имаш ли някакъв съвет, който можеш да споделиш с нас?

Р: На децата каквото и да кажеш, те ще направят точно обратното. За това ги възпитавам, чрез своите действия и личен пример. Никога не съм ограничавал децата си, както и не съм ги насилвал да се хранят с някоя точно определена храна, просто купуваме много плодове и зеленчуци и пълним дома си с тях, дори ги замразяваме в пликчета за зимата. Така извън сезона на боровинките, да речем, децата ми ги имат на масата. Никога не са яли захар, сладолед или шоколади. Не съм ги ограничавал, но когато сложа на масата манго, да речем, всички са щастливи и нямат физическата необходимост от захарни изделия или други подсладени храни.

Когато децата имат целогодишно достъп до сладки плодове, те не прибягват до по-концентрирани захарни изделия.

Rawfood.bg: Взимаш ли хранителни добавки и използваш ли супер храни?

Р: Не, просто се старая нивата на киселинност и алкалност в организма ми да са балансирани, защото по-високите нива на киселинност в организма водят до редица трудно излечими болести и извличането на така необходимия калций от костите.

Rawfood.bg: А какво е любимата ти храна?

Р: Манго, смокини… А иначе от 10 години всяка сутрин ядем почти едно и също: хляб с кашкавал и домати, а през деня сме на салати, плодове и сурови ядки.

Rawfood.bg: Как обичаш да прекарваш свободното си време и имаш ли изобщо такова покрай многото задължения около Фабриката за храна и танци?

Р: Аз гледам на всеки един миг като на свободен. Всяка сутрин преди всички да са се събудили, скачам и плувам на дъното на басейна, минавам през сауната, следва гимнастика или йога, а денят продължава с дълъг поход в гората заедно с гостите и приятелите ни.

1913540_1080829408635384_7690539052228559178_n

Rawfood.bg: Ще споделиш ли любима сурова или веганска рецепта с нашите читатели?

Р: Като бивш готвач и ресторантьор, мога да приготвям множество различни ястия, но любимата ми съставка е манго. Това е любимият ми плод. А рецептата е: вземи едно манго, обели го и го хапни с удоволствие. Същия начин на приготвяне имат и редица други храни, като боровинки, малинки, дренки и т. н. Храната трябва да лекува и прочиства организма ни, а не да го обременява допълнително.

Rawfood.bg: Как се храниш извън къщи, срещаш ли трудности с това?

Р: Не, никакви. Когато излизам и водя децата на ресторант винаги поръчвам нещо, което го няма в къщи, за да могат да го пробват, ако пожелаят. Да не кажат някой ден „Тате, ти не ни заведе на сладкарница“. По-често, обаче хапваме суши или нещо подобно.

Rawfood.bg: Ядеш ли хляб?

Р: Да, да, който работи и активно се движи, не може без хляб, но го консумирам в началото на деня.

Много хора в днешно време се чудят кой тип хляб е най-подходящ за тях, но има едно правило за хляба – без значение какъв е, той е с висок гликемичен индекс и въздейства не особено добре върху човешкия организъм. Издува го и е предпоставка за редица заболявания, но като цяло в нормални граници е добре да се консумира, особено, ако извършваш по-сериозен физически труд. В такива случаи е добре да се консумират по-едро смлени брашна или хляб от цели зърна.

Rawfood.bg: Какво беше най-голямата трудност с която се срещна по пътя към успеха?

По пътя си до сега никога не изневерих на интуицията си. Тя безотказно ме водеше през всякакви житейски ситуации и трудности. Най-голямата трудност беше по времето на моята трансформация, да се преборя с хроничната умора, стреса и променя драстично начина си на живот и поглед на света.

А иначе всеки ден е борба, всеки ден трябва упорито да се трудиш, за да задържиш и надградиш всичко което си изградил до сега.

Rawfood.bg: Какво е следващото предизвикателство в хранителния ти режим?

Р: Човек, колкото и да се старае да поддържа баланса в ежедневието си, понякога е трудно. Нерядко се превръщаме в длъжници на нашия организъм. Желанието ми е да достигна до дълбока старост в добро физическо и психическо здраве, без помощта на медикаменти. Планирам 30-дневен детокс, само на вода. От години го отлагам, а смятам, че подобно прочистване на организма трябва да се прави периодично. През този период мечтая да успея да забравя кой съм, както и какви са моите задължения и отговорности, искам да открия истината за здравето и науча повече за своя организъм.

Rawfood.bg: Как планираш да го направиш?

Р: Смятам да го направя без специални усилия, ще се опитам да постигна още по-дълбок мир със самия себе си и да се наслаждавам на слънцето, чистия въздух и водата.

Rawfood.bg: Ще се радваме да те наблюдаваме по време на този процес и ще сме ти благодарни ако ни даваш информация за ежедневните препятствия, с които вероятно ще се срещаш по времето на този 30-дневен детокс. Ще ни е интересно да разберем за дневните ти физически упражнения и ритуали, както и начина по който се чувстваш.

Р: За мен ще бъде удоволствие.

Надяваме се, че това интервю ти допадна! А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)