Как да овладеем хранителните алергии при децата

Алергиите при децата

Хранителните алергии при децата са изключително често срещани, особено в последно време. Но добрата новина е, че има много начини за предотвратяването и спирането на развитието им.

Последните проучвания показват, че хранителните алергии се срещат при 1 от 20 деца. Симптомите на алергия варират от леки до тежки. Най-тежък тип алергична реакция е анафилаксия, която може да бъде фатална, ако не се потърси незабавно медицинска помощ.

Често срещаните признаци, че детето ви може да има алергия са кихане придружено с течащ нос, зачервени и сълзящи очи придружени със сърбеж, хрипове, кашлица, проблеми с дишането, главоболие, кожни обриви, болки в корема, повръщане и диария. Хранителните алергии често са свързани с обрив или подуване около устата, което обикновено се случва в рамките на 30 минути след поглъщането на храната, към която детето е алергично.

Има възможност да избегнем или овладеем алергиите:
1. Редовен прием на пробиотици – гъбата камбуча и ферментиралите зеленчуци са добри източници на пробиотици, но можете да използвате и добавки.
2. Уверете се, че детето приема препоръчителната дневна доза Омега-3 и витамин D. Омега-3 мастни киселини се намират в мазните диви риби като сьомга, сардина и скумрия, както и в лененото семе и орехите. Дивите риби и умереното излагане на слънце са добри източници на витамин D.

3. Избягвайте преработените и сладки храни, особено тези, които съдържат консерванти и сулфати, които изострят алергиите. Постарайте се да давате на детето само свежи и непакетирани храни.
Ако се притеснявате, че детето ви може да има алергия, направете консултация с медицински специалист.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)