8 причини защо хлорофилът е толкова важен за нас

Защо хлорофилът е толкова важен за нас

Хлорофилът е зелен пигмент в растенията, който улеснява абсорбирането на слънчевата светлина. Хлорофилът има способността да трансформира тази светлинна енергия, като я използва за различни процеси като фотосинтеза. Съществуват различни форми на хлорофил, но най-важният и разпространеният е хлорофил А.
Интересен факт е, че молекулната структура на хлорофила е подобна на тази на хемоглобина, който е важна част от човешката кръв.

Хлорофилът е супер храна, която е богата на мощни хранителни вещества. Той е чудесен източник на витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К и бета каротин. Хлорофилът също е богат на антиоксиданти, жизненоважни минерали като магнезий, желязо, калий, калций и есенциални мастни киселини.

Той спомага възстановяването на червените кръвни клетки. Хлорофилът действа на молекулно и клетъчно ниво и има способността да регенерира тялото. Богат е на живи ензими, които спомагат за прочистване на кръвта и увеличава количеството на кислород в кръвния поток.

Ползите от хлорофила за нашето здраве са наистина много, а ето и 8 от тях:

  1. Ефективен в борбата срещу рака, осигурява защита срещу широк спектър от канцерогени във въздуха, месото и зърнените храни. Изследвания показват, че хлорофилът помага за ограничаване на стомашно-чревната абсорбция на вредните токсини. Друго изследване показва ефикасността на храната богата на хлорофил за намаляване на туморогенезата.

 

  1. Мощен антиоксидант. Хлорофилът притежава силен антиоксидантен капацитет, спомага за неутрализиране на вредните молекули и осигурява защита срещу развитието на различни заболявания, причинени в резултат на оксидативен стрес.

 

  1. Подсилва имунната система. Хлорофила е с алкален характер и укрепва клетъчните стени и цялостната имунна система. Той насърчава способността на организма да се бори с болестите и повишава нивата на енергия и ускорява оздравителния процес.

 

  1. Предотвратява артрита. Противовъзпалителните свойства на хлорофила са полезни за борбата с артрита. Проучванията показват, че хлорофилът и неговите производни пречат на растежа на бактериите и предизвикването на възпаление.

 

  1. Детоксикация. Хлорофилът има пречистващи качества, които помагат при детоксикация на организма. Осигурява изобилие от кислород и здравословен приток на кръв и помага да се изхвърлят вредните примеси и токсини от организма. Също така той е ефективен при намаляване на вредното въздействие на радиация и помага за изчистването на организма след продължителен прием на медикаменти.

 

  1. Против безсъние. Хлорофилът има успокояващ ефект върху нервната система и е от полза за намаляването на симптомите на безсъние, нервна възбудимост и обща умора на тялото.

 

  1. Забавя стареенето. Благодарение на антиоксидантите и магнезия в него, хлорофилът поддържа тъканите здрави и еластични. В него присъства също витамин K, който подмладява надбъбречните жлези и подобрява надбъбречните функции в организма.

 

  1. Подобрява фунцията на храносмилателната система. Хлорофилът поддържа здрава чревната флора и стимулира отделянето. Действа като естествено лекарство за стомашно-чревния тракт и помага при регенерацията на чревните тъкани. Според изследването, хлорофилът улеснява прочистване на дебелото черво, той е ефективен при запек и облекчава дискомфорта, причинен от газове.

 

Хлорофилът помага и при други състояния, като хормонален дисбаланс, синузит, панкреатит и камъни в бъбреците.

 

Източници на хлорофил

Почти всички зелени растения са богати на хлорофил. Консумацията на зеленчуци като рукола, пшеничена трева, праз лук, зелен фасул, магданоз, зеле, кресон, спанак, хлорела и спирулина са чудесен източник на хлорофил за тялото. Важно е да отбележим, че за да извлечете максимална полза от изброените зеленчуци е необходимо да не ги подлагате на термична обработка и ги ядете сурови.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)