Сърцето е един от най-важните ни органи, но дори и здраво, то не може да функционира правилно ако другите органи и системи в тялото ни не работят правилно. Здравето на сърцето ни зависи от:
- Нервната система
- Дихателната система
- Храносмилателната система
- Кръвоносните съдове
Най-добрите храни подпомагащи тези жизненоважни органи и системи са:
- Храните, богати на омега-3 мастни киселини. Сурови орехи, прясно смляно ленено семе, авокадо, дива сьомга, аншоа, дива пъстърва, морски водорасли, конопено семе, сурови бадеми и много други. Приема на омега-3 мастни киселини значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Зеленчуци със зелен цвят. Маруля, кейл, къдраво зеле, спанак, киселец, зеле, сусамови листа, босилек, магданоз, джоджен, броколи, брюкселско зеле, зелен лук, аспержи, зелен фасул, праз, тиквички са най-добрите храни за сърцето и кръвоносните съдове. Тези зелени зеленчуци доставят широк спектър от витамини, минерали и фитохимикали, които могат в дълбочина да подхранват клетките на сърдечно-съдовата система.
- Храните, богати на витамин C. Лимони, портокали, годжи бери, череши, касис, грейпфрут, киви, папая, сливи и други са естествено богати на витамин C комплекс храни, които включват съединения, наречени флавоноиди. Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на сърцето и кръвоносните съдове от вредното въздействие на свободните радикали.
Най-лошите храни за сърцето и кръвоносните съдове са тези, които са концентрирани с нездравословни мазнини, захар и/или рафинирани въглехидрати.
При редовна консумация на следните храни рискът от сърдечно-съдови заболявания е драстично завишен, защото влиянието им върху кръвоносните съдове и сърцето е изключително увреждащо:
Тип храна |
Концентриран източник на вредни мазнини |
Концентриран източник на захар и/или рафинирани въглехидрати |
Пържени картофи | ДА | ДА |
Конвенционален сладолед | ДА | ДА |
Газирани напитки | – | ДА |
Маргарин | ДА | – |
Бисквити | ДА | ДА |
Понички | ДА | ДА |
Конвенционални торти, мъфини, сладкиши | ДА | ДА |
Препечено месо | ДА | – |
Картофен чипс | ДА | ДА |
Бонбони | ДА | ДА |
Бял хляб | В повечето случаи | ДА |
Конвенционални шоколадови блокчета | В повечето случаи | ДА |
Освен до сърдечно-съдови заболявания, изброените в таблицата храни водят до затлъстяване и диабет.
Ежедневният ни избор на храна е определящ за здравето на сърцето и кръвоносните ни съдове. Увеличавайки дневния прием на правилните храни ще намали пропорционално желанието ви да се храните с вредни храни, защото, когато организмът ни приема необходимото количество хранителни елементи, той спира да „изисква“ от нас още и още (в повечето случаи вредна) храна.
Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да направите промени в своите хранителни навици.
А, знаете ли, че вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга “Трите причини да преминем на растения”?