4 начина да се убедим в чистотата на меда, който купуваме

4 начина да се убедим в чистотата на меда, който купуваме

Когато искаме да извлечем всички ползи от чистия мед е необходимо не само да спазваме някои правила за употребата му, но и се уверим в неговата чистота. Представяме ви няколко лесни начина да проверите чистотата на меда в домашни условия.

  1. Четете етикета. Първата стъпка, естествено е да прочетете етикета на буркана с мед още в магазина, преди да го закупите. Бъдете внимателни за добавки, които биха могли да фигурират в меда, като вода, различни изкуствени ароматизатори, захарни сиропи, меласа, царевичен сироп, декстроза и други добавки.
  2. Тест с вода. Напълнете чаша с вода, която е стайна температура. Добавете една супена лъжица мед в чашата. Ако меда бързо се разтопи във водата и се получи утайка по ръбовете на чашата, то продукта, който сте купили не е истински.  Чистия пчелен мед ще потъне и ще се задържи на дъното на чашата.
  3. Тест с палеца на ръката ни. Капнете капка мед върху палеца на ръката си и наблюдавайте плътността ѝ. Ако капката веднага се разтече, не говорим за чиста форма на мед. Капката чист мед ще остане непокътната на палеца.
  4. Тест с хляб. Сложете късче хляб в чинийка с мед. Ако хлябът се втвърди, медът е истински, ако, обаче омекне, това е сигурен знак, че в меда има добавена вода.

Всички тези тестове в домашни условия са лесни и бързи, но много професионални пчелари твърдят, че на тях не можем да се доверим на 100%. Според тях структурата и аромата на меда зависят от неговия сорт, а напълно ясна и точна информация за качеството на меда можем да получим само чрез лабораторни тестове.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)