Дехидратор или фурна и какви са разликите между тези два уреда

дехидратор или фурна

Много наричат дехидратора фурната на бъдещето заради способността му да запазва всички ценни съставки и хранителни вещества на продуктите като не ги нагрява с повече от 47 ° C, а с помощта на равномерно разпределена температура и въздушен поток ги суши.

  • Дехидраторът запазва всички ценни хранителни ензими на храната живи. Трябва да отбележим, че дехидраторите са основния уред за приготвяне на храна на повечето суровоядци. С него не можете да печете или готвите ястия, а само да ги дехидрирате.

 

  • Фурните са проектирани да готвят храната и я нагряват над 140 °, което от своя страна унищожава повечето хранителни качества на храната.

 

  • При дехидратора вкусовите и хранителните качества на храната са напълно запазени.

 

  • Дехидраторът заема значително по-малко място от фурната и е енергийно ефективен. Той може да бъде оставян без надзор.

 

  • Минусът на дехидратора е, че  за разлика от фурната приготвянето на храната може да отнеме от 5 до 24 часа.

 

Дехидратацията е един от най-старите методи за консервиране на храни. Чрез отстраняването на водата от продуктите, те стават по-леки, а дехидратираната храна заема по-малко пространство за съхранение. Но това съвсем не са основните причини да дехидрираме храната си. Най важното е, че дехидратираната под 47 градуса храна запазва всички хранителни свойства и остава „жива“.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)