6 причини защо не трябва да загряваме меда

rsz_защо_не_загряваме_меда

Медът е най-богатия източник на живи, лечебни ензими в Природата.

Направен от цветен нектар, той е богат на витамини, минерали, аминокиселини, пробиотици и има мощни противовъзпалителни, антибиотични и противогъбични свойства. Силата на тази храна е известна от хилядолетия и още от древни времена е била използвана за лечението на болести и външни наранявания.

Медът е прекрасен заместител на рафинираните подсладители, но важно е да отбележим, че не трябва да бъде загряван над 40 градуса.

  1. Загряването предизвиква отрицателни химични промени в меда, като вместо да спомогне за по-доброто ни здраве, го влошава, като предизвиква проблеми с храносмилателната ни система.
  2. Според Аюрведа при загряването медът става като лепило, залепва се към лигавиците и запушва каналите на тялото, токсините в организма ни се увеличават, а тялото ни става податливо на възпалителните процеси.
  3. Загрявайки меда, ние разрушаваме ензимите в него.
  4. Съдържанието на антиоксиданти в меда намалява със 70% при загряване.
  5. При загряването медът увеличава гликемичния си индекс, абсорбира се в кръвообращението почти мигновено, а нивото на кръвната захар рязко се повишава.
  6. Заради повишаването на температурата на меда над 40 градуса антиоксидантите и антибактериалните свойства на меда се губят

Не добавяйте меда към топли ястия, десерти, чайове или други топли напитки. За да извлечете 100% ползи от него, се наслаждавайте на меда единствено в суровата му форма.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)