10 от мощните лечебни свойства на куркумата

куркума1

Куркумата е една от основните подправки в кърито, но по-известна е с това, че е може би една от най-мощните билки на планетата помагаща в борбата за спиране развитието на множество, иначе неизлечими болести.

Тя има толкова много лечебни свойства благодарение и на едно от основните си съединения куркумин.

Много от проучванията свързани с куркумина доказват, че свойствата му са близки и дори превъзхождат много фармацевтични лекарства като:

  • Противовъзпалителни лекарства

Болести като артрит, колит, висок холестерол и дори рак могат да бъдат в резултат на възпаление, а най-голямата сила на куркумина е способността му да контролира възпалението в човешкия организъм.
Списанието Oncogene публикува резултати от проучване, което сравнява няколко противовъзпалителни съединения и е установено, че аспиринът и ибупрофенът са много по-малко ефективни от куркумина, който е признат за един от най-ефективните противовъзпалителни съединения в света.

  • Антидепресанти

Десетки научни проучвания са доказали, че куркумата е особено ефективна при лекуване на симптоми на депресия при лабораторни животни.
Phytotherapy Research публикува резултатите от едно изключително иновативно проучване през последната година, в което са взели участие 60 доброволци, диагностицирани с голямо депресивно разстройство (ГДР) и са били разделени на групи. Едните били лекувани с куркумин, други с флуоксетин (Прозак), а трети с комбинация от двете. Открили са, че пациентите третирани с куркумин се чувстват много добре, колкото тези третирани с Прозак, но без страничните ефекти и доказват, че куркуминът може да се използва като ефективна и безопасна терапия за лечение на пациенти с депресия.

  • Химиотерапия

Редица лабораторни изследвания върху раковите клетки са показали, че куркуминът наистина има противоракови ефекти. Показали са, че е в състояние да убива раковите клетки и да предотвратява разрастването им в организма. Най-добри резултати показва при третирането върху рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на стомаха и рак на кожата.

  • Болкоуспокояващи

Куркуминът е известен също с болкоуспокояващото си действие с изключително широк спектър на действие, заради противовъзпалителните си свойства.

  • Лекарства за диабетици

Куркуминът се споменава и като един от най ефикасните методи в борбата с диабета и инсулиновата резистентност.
През 2009 г., Biochemistry and Biophysical Research Communications публикува проучване от Auburn University, което открива, че куркуминът в куркумата е буквално 400 пъти по-мощен от Метформин (често предписвано лекарство за диабетици), като подобрява инсулиновата чувствителност, която може да помогне за забавянето и спирането на развитието на диабет тип 2.

  • Лекарства за артрит

Вече споменахме за мощните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства на куркумата. Направено е проучване с цел да се сравнят свойствата на куркумина и лекарствата против артрит, осъществено с помощта на 45 пациенти с ревматоиден артрит. Разделят пациентите на три групи: самостоятелно лечение с куркумин, самостоятелно лечение с Диклофенак и комбинация от двете. Резултатите са невероятни – групата пациенти лекувани само с куркумин показали най-висок процент на подобрение в сравнение с останалите две групи.

  • Лекарства против възпалителни чревни заболявания

Често хора с храносмилателни и стомашно-чревни оплаквания, заради нарушената флора в стомаха им, развиват непоносимост към медикаменти. Куркуминът в куркумата поддържа развитието на добрите бактерии и действа успокояващо на стомашно-чревните болки.

  • Лекарства регулиращи холестерола

Една от причините за всички сърдечни болести е високата кръвна захар, което от своя страна води до оксидативен стрес, който може да повреди вътрешността на кръвоносните съдове. Поради това увреждане на артериите, холестеролът изгражда „кръпки“ на увредените области, което води до високи нива на LDL холестерол, а едно от най-масово предписваните лекарства за понижаване на холестерола Липитор е известно и със страничните си ефекти върху бъбреците и черния дроб. Тези лекарства се борят за намаляването на холестерола, но не и с причините нивата му да са толкова високи – оксидативния стрес.
Проучване, направено от Drugs in R & D установило, че куркуминът е  изключително ефективен за намаляването на оксидативния стрес и възпалението в организма.

 

Това е само малка част от дългия списък с лекарства, които могат да бъдат заместени от куркумата. Можете да я приемате по различни начини, дори под формата на топла напитка с куркума или хладнен шот с динджифил и лимон.

 

Важно: Винаги, преди да вземете решение да замените някое от предписаните ви лекарства, се консултирайте с лекуващия ви лекар за евентуалната доза на приемане на куркумата и страничните ефекти, които може да има върху организма ви.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)