4 причини да намалите кафето и как да го постигнете

как да намалим кофеинът
  1. Кафето е умерено киселинна напитка

Алкално-киселинният баланс в организма ни е изключително важен, за да сме здрави и да се чувстваме добре. Небалансираното pH с преобладаващи киселинни нива води до храносмилателни проблеми, умора и отпадналост.

 

  1. Зависимост

Кофеинът е слаб стимулант на централната нервна система и предизвиква зависимост. Когато сме пристрастени и не получим дневната си доза кофеин се чувстваме отпаднали, разсеяни, а главоболието може да бъде нетърпимо.

 

  1. Причинява лош дъх и потъмняване на зъбите

Кафето съдържа високи киселинни нива, под чието влияние бактериите се размножават по-бързо от нормалното и предизвикват горчив вкус или „дъх на кафе“, а също оцветява зъбите в неприятен жълтеникав оттенък.

 

  1. Мигрена

Кофеинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове в мозъка, което е една от причините за мигрена. Кризите могат да продължат и до 8 часа, като в повечето случаи са придружени от повръщане и изострена чувствителност към светлина и звуци.

 

Ако опитвате да намалите или спрете кафето, тези съвети могат да ви помогнат по-лесно да достигнете до желаната цел:

  • Намалявайте количеството на кафето плавно, за да избегнете абстинентният синдром, който се изразява с главоболие, което стига до гадене.
  • Ако все пак се появи, овладейте болката и отпадналостта още през първите дни с помощта на джинджифилови шотове, чай от какаови зърна и джинджифил, билкови чайове, както и много вода.

Намаляването или пълното отказване от кофеина е сравнително лесно – още на третия ден няма да има и помен от симптомите на абстиненция.

Кафето има своите ползи и ако не можете без аромата на топло кафе сутрин, се спрете на екологично чисто и качествено кафе и не забравяйте да го пиете в умерени количества. Добре е да обърнете внимание и търсите знак Fair trade* на опаковката.

 

*Fair Trade осигурява на земеделци и работници от развиващите се по-бедни страни възможност да получават честно и справедливо (fair) заплащане за продукцията си на глобалния световен пазар. По този начин се ограничава експлоатацията на детски труд и гладуването на цели семейства.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)