4 причини да намалим приема на краве мляко

Свикнали сме да чуваме, че животинското мляко е основен източник на калций, но в последно време мнението на обществото е, че това са митове разпространявани от млекодобивната индустрия. Много учени твърдят, че даже напротив, млякото е вредно за нас и нашите деца, защото калция от животинско мляко не се абсорбира от организма ни така, както от растителните източници, и може да създаде редица опасни за здравето ни проблеми.

Тук ще изброим само няколко от тях.

  1. Фрактури на костите

Много научни изследвания противоречат на общоприетото мнение, че млякото и консумация на млечни продукти помагат за намаляване на остеопоротични фрактури. Те показват, че млякото не само не защитава костите ни, но ги уврежда, а причината е проста – млякото изчерпва калция от костите ни, а ето как и защо се случва това.

Подобно на всички животински протеини, млечният действа силно окислително на тялото ни, което от своя страна предизвиква биологична реакция в нашия организъм. Калцият е отличен регулатор на алкално-киселинните нива в организма ни, а най-големия склад на калций в организма ни са костите. Така същия калций, от който имаме нужда, за да поддържаме костите си здрави бива извлечен от тях, за да неутрализира киселинния ефект на млякото. След като калция е извлечен от костите ни, се изхвърля от тялото ни с урината, а крайният резултат е силен дефицит на калций.

Статистиката показва, че страните с най-ниската консумация на млечни продукти имат най-ниска честотата на костни фрактури и заболявания.

Млякото абсолютно не е препоръчително за хора страдащи от остеропороза и други костни заболявания!

  1. Рак на простатата

Многобройни проучвания съобщават, че кравето мляко стимулира растежа на човешки ракови клетки в простатата, като забързват растежа им с 30%.

Обратно, бадемовото мляко потиска растежа на тези ракови клетки с повече от 30%.

  1. Лактозна непоносимост

Кравето мляко съдържа захар, наречена лактоза, която е трудна за усвояване за някои хора и води до симптоми като гадене, спазми, газове, подуване на корема и диария. Лактозната непоносимост може да се развие и в по-късен етап от живота и води до влошаване, ако не се ограничат млечните продукти.

  1. Покачване на теглото

Добре е да напомним, че млякото е за телетата, а не за нас хората.

В периода след раждането си докато не бъде отбито от майка си, телето обикновено наддава около осем пъти от теглото си. Но за разлика от нас хората, след като телетата бъдат отбити, те никога не пият мляко отново. Същото важи и за всеки вид бозайник на тази планета.

Интересен е фактът, че единствено хората пият млякото от други бозайници. Майчиното мляко е отлична храна за човешките бебета, но неговия състав е много различен от кравето мляко.

Например, кравето мляко съдържа средно три пъти размера на протеина от човешкото мляко, което създава метаболитни нарушения в телата ни и води до затлъстяване.

 

Животинското мляко е богато на наситени мазнини и има вероятност да е пълно с антибиотици, особено, ако не сте сигурни в произхода му, може да предизвика алергии, повишен холестерол, акне и други здравословни проблеми.

Опитайте се да заместите млякото с ядкови млека или овесено мляко, които са чудесен негов заместител, а освен това са и изключително полезни.

А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)