Пухкав веган козунак

IMG_6325

Веган, пухкав, ароматен и вкусен, този козунак няма да ви затрудни, дори и да не сте правили досега. Много от съставките не използваме в ежедневието си, но хей, все пак е Великден, нека се поглезим 😉

Съставки:

  • 500 гр. бяло брашно (тип 500)
  • коричките от 1 лимон
  • 1 с.л сусамов тахан блендиран с 250 мл. хладка вода (или растително мляко)
  • 130 гр. кафява захар
  • 80 гр. разтопено кокосово масло
  • 40 г прясна мая
  • половин ч.л. ванилия
  • щипка сол
  • 1 пакетче или 100-150 г стафиди накиснати в 50 мл ром и 50 мл вода

 

Начин на приготвяне:

Маята, ванилията, захарта заедно с се разтварят в леко затопленото растително мляко и се оставят 10 минути, за да се активира маята. Ще разберете, че това се е случило, когато се образуват балончета на повърхността и течността „оживее“.

Брашното се пресява 2 пъти и в купа се прави кладенче, в което се изсипва сместа с маята. Добавя се разтопеното кокосово масло.

Замесва се тесто и се прехвърля в чиста купа намазана с кокосово масло.

Оставя се да втаса за 1 час, за да удвои обема си.

IMG_9275

 

Реших да направя две плитки и разделих тестото на две, а всяка половинка на още три части (общо 6 части). Всяка се разстила на продълговата лента, която пълним с предварително отцедените от рома стафиди и завиваме на руло.

IMG_3462

 

С така навитите три фитилчета се прави плитка.

Пренесете козунака в предварително намазана с кокосово масло форма за печене.

IMG_9914

Оставете го да втасва още 1,5 ч покрито с чиста кърпа.

IMG_6364

След като времето изтече, намажете козунака отгоре с разтопено кокосово масло с помощта на четчица, поръсете със захар и няколко стафиди.

IMG_4712

Печете в предварително загрята на 200 С фурна за 30 минути и за още 10-ина минути на 170 С.

Разбира се, всяка фурна е различна, за това го наблюдавайте. Ако забележите, че твърде бързо придобива загар отгоре, го покрийте с алуминиево фолио (просто сложете парчето фолио отгоре, без да притискате, покривате страните на козунака или подгъвате фолиото).

За да проверите дали е готов, използвайте дървена клечка. Ако клечката излезе суха след като сте я заболи в козунака, значи е изпечен. Колкото и да е трудно, изчакайте да се охлади преди да го разрежете. 😉

Да ви е сладко!

А сега вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“

Copy of Brown and Green Photo of Vegetable Recipe Book Cover (1)