Испанска веган тортила с чеснова майонеза

веган испанска тортила

Ако смятате, че за испанска тортила непременно ви трябват яйца, четете по-долу и се уверете, че това не винаги е така. Освен това, получава се много вкусно, а чесновата мойонезата от кашу още повече ще обогати това традиционно испанско ястие.

Необходими продукти за 1 тортила (за 2-ма):

3 средно големи картофа

1/2 глава бял стар лук

1/2 купичка брашно от нахут

1/2 купичка филтрирана вода

сол и пипер на вкус

зехтин или кокосово масло за намазване на тигана

За чесновата майонеза (съставки и начин на приготвяне):

1 порция майонеза от кашу (рецептата тук)

1/2 скилидка чесън

Смесете всички съставки в блендер, за да получите напълно гладка смес.

Начин на приготвяне на тортилата:

Обелете и нарежете на шайби картофите;

Залейте ги със студена вода, посолете и оставете да заври, като варите картофите до готовност. Отцедете;

Междувременно в тиган запържете на дребно нарязания лук, докато не стане „стъклен“;

В купа разбъркайте брашното от нахут и водата. Посолете и подправете на вкус. Трябва да се получи смес с гъстотата на боза;

Добавете картофите към лука, като се постараете да са разпределени равномерно в тигана и залейте с течността направена от нахутеното брашно и водата;

Оставете без да бъркате да се запече от едната страна за около 5 минути на средно силен котлон;

С помощта на голяма чиния или поднос обърнете тортилата. Това можете да направите така, че да покриете тигана с чинията и го обърнете, а след това върнете тортилата в тигана, но този път с цел да се запече от другата страна. Оставете да се пече още 5 мин.

Нарежете и сервирайте със свежа салата и майонезата от кашу.

Да ви е сладко!