
Лешниковия тахан е лесен за изпълнение, но отнема време.
Заредете се с търпение, защото резултатът е лешникова паста с божествен аромат и вкус. Можете да я подсладите с мед и малко натурално какао, за да намажете на пълнозърнестата си филийка сутрин. Полезните му свойства са наистина много, но на кратко този тахан е богат на фибри, ненаситени мазнини, витамини от В групата (В1, В6 и В9), магнезий, мед и калий и дава на организма всичко необходимо за енергиен старт на деня.
Да започваме!
Съставки за голям буркан лешников тахан:
600 гр. суров лешник
1-2 с.л. зехтин (ако е необходимо)
Начин на приготвяне:
- Накиснете лешниците за поне 8 часа във вода, за да отстраните инхибиторите и танините, увеличите количеството на витамините и ги направите по-лесни за храносмилане;
- Изплакнете обилно с вода и оставете да се отцедят добре;
- Изсушете напълно лешниците, като ги поставите в дехидратор на 46 С за поне 16 часа. Ако не разполагате с такъв, използвайте фурната на 50 С с вентилатор и леко открехната врата за 10-13 часа. Преди да извадите ядките, уверете се, че те са напълно сухи, както отвън, така и в ядрото си. Ако в тях има влага, няма да изпуснат мазнината си, когато ги мелите и няма да получите кремообразна и леко течна консистенция, каквато целим;
- Поставете напълно сухите лешници в блендер или кухненски робот и блендирайте докато не се смелят на паста и не започнат да отделят от мазнината си. Точно тази мазнина ще направи лешниковия тахан копринено гладък и лесен за размазване.
Забележки:
Дори да решите да не накисвате лешниковите ядки (което не се препоръчва), те трябва да бъдат дехидратирани, защото са влажни. Ето 7 причини да накиснете ядките преди да ги консумирате.
Смесете с мед и какао, за да получите прекрасна полезна „Нутела“
или използвайте самостоятелно към различни сосове и дипове.
Да ви е сладко!
А сега вече можете да свалите напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“
Безплатна Е–КНИГА "Трите причини да преминем на растения"