Здравословен веджи бургер

веган бургер

Тази рецепта за веджи бургер е изключително лесна, а резултатът е вкусен и полезен бургер, който можем да предложим дори и на малчуганите.

Не се колебайте да смените боба с нахут, майонезата от кашу с пасирано авокадо или рукулата и валерианата с айсберг или друг вид салата. При всички положения ще ви се получи вкусно.

Съставки:

2/3 купичка сварен тъмен боб

1 малка глава червено цвекло

1/2 глава стар лук или връзка пресен лук

1 с.л. тахан

1 с.л. зехтин

1/2 ч.ч. овесени трици

сол, пипер, чубрица и други подправки на вкус

2-3 с.л. майонеза от кашу

Питки подходящи за бургер

1 голям домат

За украсата: рукола и салата валериана

Начин на приготвяне:

  1. Обелете цвеклото и след като го нарежете на парчета го сложете в блендера или кухненския робот заедно с лука и блендирайте
  2. Добавете в блендера сварения боб или нахут и продължите да блендирате докато се получи еднородна смес
  3. Изсипете сместа в купа и добавете тахана, подправките, зехтина и овесените трици докато се получи еднородна смес подобна на кайма
  4. Покрийте купата и я оставете да „почива“ в хладилника за 1 час, за да могат ароматите добре да се усвоят
  5. Сложете голям тиган на котлон загрят на 2/3 от мощността му с малко зехтин
  6. Оформете бургерите и ги изпечете на умерен огън по 4-5 мин. от страна
  7. Разрежете хлебчетата и ги затоплете по желание
  8. В долната част на хлебчето сложете салатата, изпечения бургер, майонезата от кашу, резенчета домат и покрийте с горната част на хлебчето

Добър апетит!