Корейско ферментирало зеле „Кимчи“

%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d1%87%d0%b8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кимчи е едно наистина чудесно традиционно ястие от Корея. Корейците са убедени, че здравето и дълголетието им се дължи именно на него.

Представлява ферментирали зеленчуци, като китайско зеле, чесън, лук и подправки.

Съществуват над 200 различни начина за приготвяне на кимчи, но този е един от нашите фаворити.

Съставки:
1 средно голяма глава китайско зеле
1/5 чаша хималайска сол
300 мл вода със стайна температура
1 ч.л. настърган джинджифил
1 ч.л. кокосова или друг тип кафява захар
2 до 3 с.л. филтрирана вода
1 до 5 с.л. корейски червен пипер или чили на люспи
1 връзка зелен лук, почистен и нарязан на 5-сантиметрови парчета

closeslideНачин на приготвяне:

Нарежете зелето надлъжно и на едри парчета

Поставете нарязаното китайско зеле в голяма купа и посолете с 1/5 чаша хималайска сол.

С ръце разбърквайте зелето и солта в продължение на 10 минути, за да омекне.

Изсипете 300 мл вода със стайна температура върху подсоленото зеле и сложете 1 чиния отгоре, като го притиснете надолу. За да е по-тежко, можете да сложите буркан пълен с вода върху чинията.

Оставете го да престои 2 часа.

След като времето изтече, излейте водата и добре изплакнете зелето със студена вода. Оставете го да се отцеди добре.

Подготовка на пастата: в чиста купа смесете чилито, джинджифила, захарта и 3-те супени лъжици филтрирана вода и разбъркайте до получаване на гладка паста.

Към китайското зеле добавете нарязаните зеленчуци (зелен лук и моркови по желание)

Комбинирайте зеленчуците и пастата.

Разбъркайте добре с помощта на ръцете си.

Изсипете получената смес в голям буркан като натискате сместа надолу към дъното на буркана, за да може саламурата да покрие зеленчуците. Затворете буркана.

Оставете го затворен и на стайна температура за 2-5 дни докато зеленчуците ферментират.

Проверявайте на вкус ежедневно и когато получите желаната киселинност, спрете ферментацията като го сложите в хладилника. Така съхраняван кимчи е годен за употреба още 1 до 2 седмици.