
Хлорофилът е зелен пигмент в растенията, който улеснява абсорбирането на слънчевата светлина. Хлорофилът има способността да трансформира тази светлинна енергия, като я използва за различни процеси като фотосинтеза. Съществуват различни форми на хлорофил, но най-важният и разпространеният е хлорофил А.
Интересен факт е, че молекулната структура на хлорофила е подобна на тази на хемоглобина, който е важна част от човешката кръв.
Хлорофилът е супер храна, която е богата на мощни хранителни вещества. Той е чудесен източник на витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К и бета каротин. Хлорофилът също е богат на антиоксиданти, жизненоважни минерали като магнезий, желязо, калий, калций и есенциални мастни киселини.
Той спомага възстановяването на червените кръвни клетки. Хлорофилът действа на молекулно и клетъчно ниво и има способността да регенерира тялото. Богат е на живи ензими, които спомагат за прочистване на кръвта и увеличава количеството на кислород в кръвния поток.
Ползите от хлорофила за нашето здраве са наистина много, а ето и 8 от тях:
- Ефективен в борбата срещу рака, осигурява защита срещу широк спектър от канцерогени във въздуха, месото и зърнените храни. Изследвания показват, че хлорофилът помага за ограничаване на стомашно-чревната абсорбция на вредните токсини. Друго изследване показва ефикасността на храната богата на хлорофил за намаляване на туморогенезата.
- Мощен антиоксидант. Хлорофилът притежава силен антиоксидантен капацитет, спомага за неутрализиране на вредните молекули и осигурява защита срещу развитието на различни заболявания, причинени в резултат на оксидативен стрес.
- Подсилва имунната система. Хлорофила е с алкален характер и укрепва клетъчните стени и цялостната имунна система. Той насърчава способността на организма да се бори с болестите и повишава нивата на енергия и ускорява оздравителния процес.
- Предотвратява артрита. Противовъзпалителните свойства на хлорофила са полезни за борбата с артрита. Проучванията показват, че хлорофилът и неговите производни пречат на растежа на бактериите и предизвикването на възпаление.
- Детоксикация. Хлорофилът има пречистващи качества, които помагат при детоксикация на организма. Осигурява изобилие от кислород и здравословен приток на кръв и помага да се изхвърлят вредните примеси и токсини от организма. Също така той е ефективен при намаляване на вредното въздействие на радиация и помага за изчистването на организма след продължителен прием на медикаменти.
- Против безсъние. Хлорофилът има успокояващ ефект върху нервната система и е от полза за намаляването на симптомите на безсъние, нервна възбудимост и обща умора на тялото.
- Забавя стареенето. Благодарение на антиоксидантите и магнезия в него, хлорофилът поддържа тъканите здрави и еластични. В него присъства също витамин K, който подмладява надбъбречните жлези и подобрява надбъбречните функции в организма.
- Подобрява фунцията на храносмилателната система. Хлорофилът поддържа здрава чревната флора и стимулира отделянето. Действа като естествено лекарство за стомашно-чревния тракт и помага при регенерацията на чревните тъкани. Според изследването, хлорофилът улеснява прочистване на дебелото черво, той е ефективен при запек и облекчава дискомфорта, причинен от газове.
Хлорофилът помага и при други състояния, като хормонален дисбаланс, синузит, панкреатит и камъни в бъбреците.
Източници на хлорофил
Почти всички зелени растения са богати на хлорофил. Консумацията на зеленчуци като рукола, пшеничена трева, праз лук, зелен фасул, магданоз, зеле, кресон, спанак, хлорела и спирулина са чудесен източник на хлорофил за тялото. Важно е да отбележим, че за да извлечете максимална полза от изброените зеленчуци е необходимо да не ги подлагате на термична обработка и ги ядете сурови.
А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?