Няколко причини защо да включим тахана в ежедневното си меню

тахан

Тахан е паста, направена от смляно сусамово семе. Той е незаменима част от кулинарията на Близкия Изток, но е широко използван също в страни като Гърция, Израел, Турция и Северна Африка. Познат е повече от 4000 години, но до скоро се предлагаше само в био магазините. Добрата новина е, че таханът вече може да бъде отрит дори в кварталния супермаркет, а много ресторанти редовно го включват в менютата си.

 

Таханът е богат на витамини и минерали. Добре е когато го избирате в магазина, да обърнете внимание на етикета и изберете този направен от неолющен сусам – той е съхранил хранителните стойности непокътнати. Смесен с мед става сладък и изключително подходящ и за деца.

Ползите за здравето ни са безброй, но най-важните са:

  1. Регулира кръвното налягане и нивата на холестерола
  2. Балансира хормоналните нива в организма
  3. Богат е на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо
  4. Отличен източник на Метионин, който помага в детоксикация на черния дроб
  5. Един от най-добрите източници на калций
  6. Има високо съдържание на витамин Е и витамини B1, B2, B3, B5 и B15
  7. Предотвратява анемията
  8. Поддържа здрави нервната и костната система
  9. Спомага за поддържането на здрава кожа и мускулен тонус
  10. Съдържа 20% пълноценен протеин, което го прави по-голям източник на протеини, отколкото повечето ядки
  11. Лесен за храносмилане и спомага за по-бързото усвояване на всички хранителни елементи от организма
  12. Повишава метаболизма
  13. С високо съдържание на ненаситени добри мазнини и амино киселини

Надяваме се, че изброените по-горе факти ще ви убедят да включите тази така полезна храна в ежедневието си, за да спомогне за по-доброто здраве на вас и вашето семейство.