
Тахан е паста, направена от смляно сусамово семе. Той е незаменима част от кулинарията на Близкия Изток, но е широко използван също в страни като Гърция, Израел, Турция и Северна Африка. Познат е повече от 4000 години, но до скоро се предлагаше само в био магазините. Добрата новина е, че таханът вече може да бъде отрит дори в кварталния супермаркет, а много ресторанти редовно го включват в менютата си.
Таханът е богат на витамини и минерали. Добре е когато го избирате в магазина, да обърнете внимание на етикета и изберете този направен от неолющен сусам – той е съхранил хранителните стойности непокътнати. Смесен с мед става сладък и изключително подходящ и за деца.
Ползите за здравето ни са безброй, но най-важните са:
- Регулира кръвното налягане и нивата на холестерола
- Балансира хормоналните нива в организма
- Богат е на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо
- Отличен източник на Метионин, който помага в детоксикация на черния дроб
- Един от най-добрите източници на калций
- Има високо съдържание на витамин Е и витамини B1, B2, B3, B5 и B15
- Предотвратява анемията
- Поддържа здрави нервната и костната система
- Спомага за поддържането на здрава кожа и мускулен тонус
- Съдържа 20% пълноценен протеин, което го прави по-голям източник на протеини, отколкото повечето ядки
- Лесен за храносмилане и спомага за по-бързото усвояване на всички хранителни елементи от организма
- Повишава метаболизма
- С високо съдържание на ненаситени добри мазнини и амино киселини
Надяваме се, че изброените по-горе факти ще ви убедят да включите тази така полезна храна в ежедневието си, за да спомогне за по-доброто здраве на вас и вашето семейство.
А, знаеш ли, че вече можеш да свалиш напълно безплатно нашата е-книга „Трите причини да преминем на растения“?
Безплатна Е–КНИГА "Трите причини да преминем на растения"