Песто от коприва

песто от коприва

Тази чудесна рецепта е по-здравословната версия на класическото песто. Копривата е една истинска витаминозна бомба. Богата е също на калий, желязо, магнезий и други минерали. Пестото може да бъде добавяно към всякакви ястия, но внимавайте да не го нагрявате, за да не загубите полезните му хранителни вещества.

Съставки:

1 кг коприва

1 скилидка чесън (по желание)

сол и пипер на вкус

100 мл зехтин

Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот сложете суровата измита коприва, добавете чесъна, солта и 50 мл зехтин и блендирайте докато не се получи гладка гъста консистенция.

Изсипете в буркан и долейте останалата част от зехтина, за да покриете пестото и го съхраните за по-дълъг период в хладилника.