Хумус

хумус

Представяме ви една рецепта за хумус, ястие изключително популярно в Близкия Изток.

Съставки:

  • 500 гр нахут накиснат през нощта
  • сокът на 1/2 лимон
  • 1 с.л сусамов тахан
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • 50-100 мл от водата в която сте варили нахута (aquafaba)
  • сол и черен пипер на вкус
  • червен лют пипер или чили за декорация

 

Начин на приготвяне:

След като нахутът е престоял накиснат за една нощ, излейте водата и обилно го изплакнете. Сварете го в леко подсолена вода на слаб огън за около 30 минути или докато не омекне.

Отцедете водата в отделен съд и поставете нахута в блендер или кухненски робот. Добавете и останалите съставки и блендирайте. Ако сместа е прекалено гъста, добавете още от водата в която сте варили нахута.

Накрая поръсете с малко зехтин и червен пипер.